Príchod jesene neznamená len koniec dovoleniek a začiatok školského roka, ale zároveň aj záverečnú fázu automobilovej motoristickej sezóny. Tá nás aj tento rok bavila a náš jediný okruh Slovakia Ring nám ponúkol niekoľko veľmi zaujímavých pretekov a šampionátov. Medzi poslednými v tomto roku uvidíme preteky Stredoeurópskej trofeje FIA v rallycrosse (FIA CEZ), a to už 8. až 9. októbra. Okrem toho zabojujú piloti aj o body v národných šampionátoch Slovenska, Česka a Poľska. 

Atraktívne súboje koleso na koleso

Trať sa v porovaní s minulým rokom prakticky nezmenila, má 1400 metrov, z toho 35 % tvorí nespevnený a 65 % spevnený povrch. Žolíkové kolo, alebo tiež takzvaný "Joker lap", ktoré jazdci musia v pretekoch povinne absolvovať predĺži trať o ďalších 25 metrov. Svoju rolu tak v pretekoch hrá aj taktika. A nielen to. Meniace sa adhézne podmienky povrchu či súboje koleso na koleso robia z rallycrossu skvelú šou. 

Hneď nasledujúci týždeň, konkrétne 14. až 15. októbra, nahradia rallycrossové stroje driftovacie špeciály v rámci Czech Drift Series. A aj tie majú svoje pravidlá. Hodnotí sa napríklad rýchlosť i uhol driftu, schopnosť vodiča dostať sa čo najbližie k vrcholu zákruty či tlak na súpera v tandemovej jazde, schopnosť adaptovať sa na jeho vozidlo, plynulosť jednotlivých driftov a samozrejme celkový dojem z ovládania vozidla. Toto všetko sa nezohľadňuje len vizuálne, ale aj pomocou telemetrie. Jedno je však isté, poriadnu dávku adrenalínu nezažívajú len samotní piloti, ale na svoje si prídu aj diváci. 

zdroj: Slovakia Ring