Uplynulá sezóna nebola pre STUBA Green Team vôbec jednoduchá. V prvej polovici ovplyvňovala prácu členov vtedajšia pandémia koronavírusu a ňou spôsobený výpadok niektorých členov, ktorú potom neskôr vystriedali globálne problémy s dodávkou a nedostatkom niektorých komponentov. Ťažké chvíle, doba neistoty a náročné rozhodnutia však STUBA Green Team v tohtoročnom úspešnom ťažení nezastavili

FS Austria 2022

Tohtoročné tri súťaže odštartovali v Česku, na Autodróme v Moste, odkiaľ sa tím presunul na populárny Red Bull Ring a súťaž FS Austria. Prakticky ide o druhú najlepšiu súťaž sveta Formula Student a účasť slovenského tímu po prvýkrát v histórii bola veľkým úspechom. Pre SGT nasledovala takmer mesačná pauza, po ktorej prišla ich posledná tohtoročná súťaž, FS Alpe Adria 2022. Tá sa koná v Chorvátsku, no členovia tímu tam rozhodne nešli na dovolenku. 

Na motokárový okruh pri meste Novi Marof dorazili 23. augusta. Po registrácii jednotlivých tímov a rozložení pitov sa nasledujúci deň naplno rozbehli technické kontroly (tzv. scrutineering), kde technickí komisári podrobne skontrolujú monoposty všetkých tímov a ich súlad s pravidlami. Za každý úspešne zvládnutý scrutineering následne tímy dostávajú nálepky a až po zozbieraní všetkých nálepiek im je umožnené zúčastniť sa dynamických disciplín, ako aj jazdiť na testovacej dráhe. 

Mechanický scrutineering

STUBA Green Team odštartoval svoj deň úspešným zvládnutím technickej kontroly battery boxu a ziskom svojej prvej nálepky. Nasledoval scrutineering systému nízkeho napätia, ktorý taktiež slovenský tím zvládol na prvý pokus, no a deň uzavreli mechanickou technickou kontrolou. Tou sa však nepodarilo prejsť na prvýkrát a tak SGT čakal na ďalší deň opakovaný pokus, takzvaný re-scrutineering. Ešte pred ním sa však podarilo úspešne zvládnuť kontrolu trakčného systému a vysokého napätia a po nej aj samotný mechanický scrutineering. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Úspešné technické kontroly

K získaniu všetkých nálepiek a teda úspešnému absolvovaniu celej technickej kontroly chýbalo Greem Teamu už len absolvovanie Tilt (auto je vystavené 60-stupňovému bočnému náklonu), Rain (2 minúty je polievané vodou a kontroluje sa vodotesnosť elektrických komponentov) a Brake Testu (skúma sa, či sa pri maximálnom spomalení zablokujú všetky štyri kolesá naraz). Kvôli nedostatku času však museli študenti tieto testy absolvovať až na ďalší deň, pričom sa už do kalendáru primiešali aj statické disciplíny. Vďaka dobrému plánovaniu sa SGT podarilo dokončiť nielen zvyšné testy a teda získať všetky nálepky, takže ich nový elektrický monopost SGT-FE22 mohol na trať, ale porotcom z rôznych svetoznámych firiem (Rimac Automobili, Porsche, Ferrari či z F1 tímov,...) aj úspešne odprezentovať svoj biznis plán a obhájiť dizajn svojho monopostu a jeho jednotlivých komponentov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Potenciál jednotlivých monopostov však mali naplno ukázať až dynamické disciplíny. Formula SGT-FE22 úspešne dokončila disciplíny akcelerácia i skidpad, po ktorom však nasledovala diskvalifikácia za drobný únik brzdovej kvapaliny. Sklamanie študentov bohužiaľ pokračovalo aj nasledujúci deň, keď sa kvôli problémom s elektronikou nemohli zúčastniť autocrossu. Neúspech však rýchlo hodili za hlavu a naplno sa koncentrovali na posledný deň súťaže, ktorý mal zakončiť „kráľovský“ Endurance. Ide o 22 km dlhé preteky, ktoré sú nielen najprestížnejšou disciplínou, ale zároveň aj najťažšou skúškou techniky a už samotné dokončenie je považované za veľký úspech. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Historicky najlepší výsledok

Vďaka skvelej práci všetkých členov sa podarilo po štyroch sezónach Endurance nielen dokončiť, ale STUBA Green Team dokonca obsadil fantastické 6. miesto, čo je najlepší výsledok v histórii tímu. Po sčítaní bodov za všetky statické a dynamické disciplíny sa slovenský tím vyšplhal na 10. priečku v celkovom poradí. Vzhľadom na to, že sa v kategórii elektrických monopostov súťaže FS Alpe Adria 2022 zúčastnilo až 31 tímov, je celkové umiestnenie v TOP 10 úžasným výsledkom. 

Endurance FS Alpe Adria 2022

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Celkovo získal STUBA Green Team na súťaži v Chorvátsku 433 bodov. Ide o ich najlepší bodový výsledok v histórii a pokorenie maxima z roku 2017, keď "Green Teamáci" na súťaži v Českej republike nazbierali 359 bodov. 

Členovia tímu podali na FS Alpe Adria skvelý výkon a odmenou im bol historicky najlepší výsledok. Veria však, že to nebol ich vrchol, ale práve len začiatok úspešnej éry. 

Podrobnejšie výsledky SGT z FS Alpe Adria môžete nájsť na tejto stránke