Nórsko ruší FM frekvencie ako krok k digitalizácii rozhlasu po vzore televízie. Výhodou je znásobenie počtu rozhlasových staníc v rovnakom frekvenčnom pásme. To je však viac ako miliónom vodičov „na dve veci“. Podľa odhadov nemá v Nórsku digitálny prijímač viac ako 2 milióny vozidiel. Prídu tak o možnosť počúvania dopravných správ, ktoré sú pre bezpečnosť premávky dôležité.

Prechod na DAB by mal priniesť lepší zvuk

Existujú prevodníky, ktoré umožnia príjem DAB formátu a vo vozidle budú vysielať na starom štandarde FM. O ňom však veľa užívateľov nevie a otázkou zostane tiež kvalita prenosu dát. Práve lepší zvuk je jedným z hlavných argumentov pre prechod z FM na DAB.

Lepší zvuk je jedným z hlavných argumentov pre prechod z FM na DAB. Väčšina áut v Nórsku však DAB rádio nemá a prevodník na FM má otáznu kvalitu reprodukcie.

Po Nórsku má nasledovať v roku 2020 Švajčiarsko, nahlas sa o zmene uvažuje tiež vo Veľkej Británii a Dánsku. Predkladatelia argumentujú možnosťou použiť až viac ako 10 nových rozhlasových staníc na rovnakom pásme, ako využíva v súčasnosti jedna rozhlasová stanica.

Nóri majú mať výhodu v príjme DAB z dôvodu členitého príjmu. Tam, kde bol FM signál slabý, bude teraz DAB signál omnoho silnejší. Problém je však to, že digitálny príjem má len 2 možnosti, buď hrá, alebo nehrá. Niektorí obyvatelia tak môžu o signál obľúbených staníc prísť úplne. Prechod na DAB signál sa začal 11. januára a do konca roka majú byť odstavené všetky staré vysielače. Uvidíme, ako sa s tým „bežní“ Nóri popasujú.