Nexen na svojej internetovej stránke uvádza, že celkovo vymení 5447 zimných pneumatík, pričom prostredníctvom webu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) upozorňuje na modely Winguard Snow ‘G3 a Winguard Sport 2. Tieto plášte boli vyrobené v českej továrni v 29. týždni roku 2020. Presne 822 kusov by malo byť postihnutých výrobnou vadou, vymenená ale bude pre istotu celá séria.

Pneumatiky boli exportované do Holandska, Nemecka, Talianska, Švajčiarska, Dánska, na Slovensko, časť ostala na tamojšom domácom trhu a bližšie nešpecifikovaný počet skončil tiež v Srbsku a Čiernej Hore.

Nexen ubezpečuje, že nemá žiadne informácie o nehodách súvisiacich s ich chybou, pripomína ale, že u vyššie spomínaných dvoch modelov sa môže pri jazde oddeliť obvodový nárazník od kostry a spôsobiť nestabilitu automobilu. Aj preto by mali byť pneumatiky stiahnuté z ciest čo najskôr.

Dotknuté gumy je možné identifikovať jednak podľa názvu a samozrejme tiež podľa takzvaného DOT kódu, alfanumerickej sekvencie na bočnici, ktorá obsahuje kód výrobného závodu a tiež obdobie výroby definované týždňom a rokom. Tieto konkrétne pneumatiky nesú označenie DOT 035 2920, pričom 035 je číslo českej továrne a posledné štvorčíslie odkazuje na už uvedený 29. týždeň a rok 2020.

Nemenej dôležité sú tiež rozmery, je ich však viac, takže vám kvôli prehľadnosti ponúkame obrázok s kompletnou tabuľkou.

Ak ste si niektorú zo spomínaných pneumatík kúpili, neváhajte kontaktovať svojho predajcu. Budú vám (pochopiteľne bezplatne) vymenené za nové. Nexen tak automaticky urobí do 31. 12. 2022. Prečo nie aj neskôr, kórejská značka neuvádza, pripomína ale, že po tomto termíne bude každý ďalší prípad posudzovaný individuálne a pneumatiky budú prípadne vymieňané podľa záručných podmienok.

zdroj: SOI, Nexen