Ekologické pneumatiky - usporia aj potrápia...

Ekologické pneumatiky, známe aj ako energeticky úsporné alebo tiež ako zelené pneumatiky, sú navrhnuté tak, aby znížili spotrebu energie a minimalizovali dopad na životné prostredie. Michelin uvádza, že prekonanie „koeficientu valivého odporu“ pneumatiky absorbuje odhadom 4 – 7% energie vášho vozidla v závislosti od jazdných podmienok. Valivý odpor pneumatík je tiež zodpovedný za až 4 % svetových emisií oxidu uhličitého.

Eko pneumatiky sú zvyčajne vyrobené s použitím inovatívnych materiálov ako je prírodný kaučuk, zlúčeniny oxidu kremičitého a ekologické vlákna, ktoré pomáhajú znižovať valivý odpor a zlepšujú spotrebu energie. Výrobcovia eko pneumatík prichádzajú s inovatívnymi vzormi dezénu tak, aby zlepšili priľnavosť a zároveň znížili odpor, čo vedie k hladšiemu odvaľovaniu, vyššiemu akustickému komfortu a zníženiu spotreby energie.

Continental eko

Výskum ukázal, že ekologické pneumatiky môžu pomôcť výrazne úsporiť energiu v porovnaní s konvenčnými cestnými pneumatikami. Štúdia vykonaná Mníchovskou univerzitou zistila, že ekologické pneumatiky môžu poskytnúť malé, ale viditeľné zníženie spotreby energie, čo sa premietlo do potenciálnej úspory až 230 € v priebehu 32 187 km. V priemere sa uvádza, že eko pneumatikami dokážeme ušetriť 5 - 15 % v porovnaní s konvenčnými cestnými pneumatikami.

Výhody:

  • zníženie spotreby vďaka nižšiemu valivému odporu,
  • zníženie nákladov vďaka väčšiemu kilometrovému výkonu a teda životnosti,
  • zníženie dopadu na životné prostredie.

Nevýhody:

  • horšie schopnosti pri jazde na vode, v chladnom počasí a nevhodné pre väčšie tempá či športovo orientovanú jazdu,
  • nižšia priľnavosť predĺžuje brzdnú dráhu a častejšie aktivuje systémy ako TCS a ESC,
  • obmedzená dostupnosť v určitých veľkostiach a modeloch.
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Konvenčné pneumatiky - balans medzi výkonom a úsporou

Konvenčné cestné pneumatiky ponúkajú vyváženú kombináciu výkonu, životnosti a úspory energie. Sú zvyčajne vyrobené z kombinácie syntetických kaučukových zmesí a môžu mať rôzne vzory dezénu prispôsobené rôznym jazdným podmienkam. Napríklad orientované viac na nižší hluk, lepšia odolnosť voči aquaplaningu, zvýšenie komfortu pruženia...

Aj keď bežné pneumatiky zväčša nevynikajú v žiadnom aspekte, poskytujú spoľahlivú trakciu na rôznych povrchoch vozovky bez výrazného vplyvu na spotrebu.

Výhody:

  • všestranný dizajn vhodný na každodenné jazdenie,
  • vyvážený výkon v rôznych cestných podmienkach,
  • cenovo dostupné v porovnaní s ekologickými a športovými pneumatikami,
  • vyváženiejšia adhézia, lepšie držanie stopy na suchu aj na vode, či snehu.

Nevýhody:

  • Menšia úspora spotreby v porovnaní s eko pneu,
  • rýchlejšie opotrebenie ako u eko pneumatík - častejšie výmeny.
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Športové pneumatiky - adhézia na úkor spotreby a výdrže

Športové pneumatiky sú navrhnuté pre nadšencov, ktorí hľadajú limity auta, výkon a ovládateľnosť. Tieto pneumatiky sa vyznačujú agresívnymi tvarmi dezénu, zosilnenými bočnými stenami a špeciálnymi gumovými zmesami. Zosilnené steny redukujú deformáciu pneumatík pri zatáčaní. Gumové zmesi sú navrhnuté tak, aby poskytovali výnimočnú priľnavosť, odozvu, zvládanie vyšších teplôt, kratšiu brzdnú dráhu a ovládateľnosť, najmä v náročných jazdných situáciách v akomkoľvek počasí. Okrem toho sú často navrhnuté so širšími kontaktnými plochami, ktoré maximalizujú veľkosť plochy pri dotyku s vozovkou. Kvôli tuhosti športové pneumatiky prenášajú viac vibrácií cez pneumatiku do vozidla a tým znižujú akustický komfort a spôsobujú aj tvrdšie pruženie.

sport_tires_start

Zatiaľ čo športové pneumatiky poskytujú vzrušujúci výkon na ceste alebo okruhu, zvyčajne majú vyšší valivý odpor, čo vedie k zvýšenej spotrebe. V priemere sa uvádza vyššia spotreba o 5 - 10 % voči konvenčným cestným pneumatikám. 

Športové pneumatiky umožňujú bezpečnejšie jazdiť nie len vyššími rýchlosťami ďaleko nad hranicou bežne povolených a tolerovaných rýchlostí. Zásadne zlepšia priľnavosť a držanie stopy v zákrutách, skrátia brzdnú dráhu, zlepšia trakciu pri prudkom rozbehu a zvládnu dlhodobejšie namáhanie v ostrej jazde. Tým, že sú športové pneumatiky vyrobené práve z mäkších a priľnavejších zmesí, rýchlejšie sa opotrebúvajú. Štúdia zistila, že v porovnaní s konvenčnými pneumatikami je rozdiel opotrebenia iba 8 - 10 tisíc km. To pre niektorých vodičov môže znamenať kúpu novej sady o rok skôr...

Výhody:

  • výnimočná priľnavosť a ovládateľnosť, najmä pri vysokej rýchlosti a agresívnej jazde,
  • zvýšená trakcia a stabilita pre presné zatáčanie a manévrovanie,
  • zvyšený zážitok z jazdy.

Nevýhody:

  • vyššia spotreba energie v dôsledku zvýšeného valivého odporu,
  • kratšia životnosť dezénu v porovnaní s ekologickými a konvenčnými pneumatikami,
  • vyššia cena a obmedzená dostupnosť v určitých veľkostiach alebo modeloch.
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 4 obrázkov

Pri výbere si zvážte svoje priority

Kto by nechcel pneumatiky zo všetkých 3 kategórií v jednej? Výrobcovia pneumatík sa o to sami snažia tiež. Aj pre nich by bolo skvelé produkovať menej druhov plášťov. Žiaľ, po technickej stránke to stále nie je možné skombinovať adekvátne všetkým vlastnostiam. Konvenčné pneumatiky sú dnes na vyššej úrovni ako boli športové pneumatiky pred pár dekádami. No ani vývoj športových či eko pneumatík nestojí a tak sú rozdiely stále obdobné, aj keď celkové schopnosti pneumatík sú náramne lepšie ako kedysi, a to v každom smere. Ukazuje sa, že každá dekáda dokáže posunúť pneumatík na citeľne novú úroveň. A preto pri výbere pneumatík je nevyhnutné zvážiť vaše jazdné potreby, priority a rozpočtové obmedzenia.

Foto: depositphotos, Michelin, Goodyear