Pumpári pod drobnohľadom

Letné zdražovanie pohonných hmôt pokračuje. Niektoré talianske čerpačky však majú cenotvorbu "odtrhnutú" od reálnych cien na trhu. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov preto zaviedla tento týždeň prísnejšiu kontrolu benzíniek v snahe zvýšiť transparentnosť.

Čerpacie stanice v Taliansku sú tak od utorka 1. augusta povinné viditeľne uvádzať nielen vlastné ceny pohonných hmôt, ale aj priemerné ceny benzínu a nafty, a to na regionálnej, respektíve národnej úrovni. Nové nariadenie má za cieľ zabezpečiť väčšiu prehľadnosť cien, aby si spotrebitelia mohli jednoduchšie vybrať čerpaciu stanicu a nemuseli platiť predražené ceny z nevedomosti.

Ak sa chystáte autom na dovolenku do Talianska a uvidíte tam na čerpačke tabuľu s nápisom "Prezzo medio", vedzte, že ide práve o priemerné ceny, ktoré vám majú uľahčiť rozhodovanie, či na danej benzínke natankovať alebo nie.

Kontrolujú nové pravidlá

Talianska finančná polícia v uplynulých dňoch pritvrdila a vykonala kontroly po celej krajine. Úradníci skontrolovali 234 čerpacích staníc, z toho 22 prevádzok sa nachádzalo priamo na diaľničných úsekoch a ďalších 212 na lokálnych cestách.

Nové nariadenie hovorí jasnou rečou: na diaľničných benzínkach musí byť dostupná informácia o tom, aká je aktuálna priemerná národná cena palív. Na všetkých ostatných čerpacích staniciach je povinne zobrazená priemerná cena v rámci toho-ktorého regiónu.

Mnohé čerpačky však nové pravidlá ignorujú alebo ich implementovali nesprávne. Úradníci zadokumentovali 240 porušení pravidiel, z toho vo viac ako polovici prípadov (konkrétne 126 porušení) priemerné ceny buď neboli uvedené vôbec, alebo boli uvedené zlým spôsobom.

Zdroj: suedtirolnews.it, ADAC, foto: pordenonetoday.it