Pamätáte sa na tie karikatúry BMW, ktoré sa objavili krátko po premiére aktuálnej sedmičky? Áno, presne tie, na ktorých boli obličky väčšie ako celá predná časť auta. V Mníchove tak ďaleko ešte nepokročili, v každom prípade nám tamojšie štylistické oddelenie dokazuje, že jeden z najviac charakteristických prvkov dizajnu „bavorákov“ má stále priestor na zväčšovanie.

Na novom BMW i Vision Circular sú obličky natiahnuté v podstate cez celú šírku auta. A vďaka tomu, že v nich nemusia byť otvory na chladenie, návrhári využili ich plochu na to, aby do nich integrovali predné svetlá a zvyšok prekryli digitálnym displejom schopným vyrobiť virtuálnu mriežku chladiča.

i Vision Circular

Celkový tvar jednopriestorového minivanu vyzerá veľmi (povedzme) neobyčajne a neprehliadnuteľne, so súčasnými modelmi má ale len pramálo spoločného. Ak sú naše informácie správne, tak Circular nie je náznakom budúceho dizajnu, ktorý by sa mal na mníchovských autách začať objavovať v roku 2025. Je to skrátka len cvičenie, ako by mohli vyzerať autá od BMW v roku 2040.

Štyri metre na dĺžku, pre štyroch

Pokiaľ ide o konkrétne čísla či technické detaily, BMW toho veľa neprezradilo. Koncept by mal mať dĺžku približne štyri metre, ponúknuť veľkorysý vnútorný priestor štyrom cestujúcim a rovnako by nemal šetriť ani na luxusnej výbave. Nemci zároveň naznačujú, že samotný prepych by pritom nemal majiteľovi hrýzť environmentálne zákutia jeho svedomia, a to práve preto, že je Circular kompletne vyrobený z recyklovaných materiálov, ktoré sa po skončení služby môžu opäť vrátiť do obehu.

i Vision Circular

Súčasné modely BMW sú podľa oficiálnej tlačovej správy značky vyrobené z recyklovaných materiálov asi z 30 percent, pričom postupne sa má toto číslo zvýšiť na 50 percent. Štúdia Circular ukazuje, že je možné zájsť ešte ďalej, a to platí aj pre jej hliníkovú karosériu, ktorá má povrch upravený elektrolytickou oxidáciou (tzv. eloxovaním) namiesto klasického laku. Zľahka modrastá zadná časť auta je pre zmenu vyrobená z temperovanej ocele a tiež na sebe nemá žiadnu farbu.

Podobne ako v prípade VW ID. Life, aj pneumatiky mníchovského konceptu nazvané „Vivid Blue Rubber“ sú vyrobené výlučne z prírodného kaučuku. A aby sa pri produkcii recyklovaného auta vylúčil akýkoľvek odpad vrátane drobných odrezkov, je väčšina komponentov vyrobených pomocou 3D tlače.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 16 obrázkov

zdroj: BMW

zdroj: BMW