Elektrickú M3 už dávnejšie potvrdil šéf BMW, Frank Weber, pričom prezradil, že auto vniká na základoch pripravovanej platformy Neue Klasse. Nemci testujú prvé funkčné prototypy už od minulého roka, dokonca sa s jedným z nich – zamaskovaným do podoby i4 – aj pochválili, no a teraz vieme, že by tento prvý plnokrvný model divízie M mohol niesť označenie iM3.

Ak sa pozriete na stránky nemeckého alebo tiež európskeho patentového úradu, už v tejto chvíli tam ako dôkaz nájdete vyššie uvedené zaregistrované ochranné známky.

Štvormotorový prototyp iM3 maskovaný ako i4.

Samozrejme to neznamená, že si BMW nakoniec nemôže zvoliť ešte nejaké iné meno. Chystaný špičkový elektromobil so štyrmi motormi a kombinovaným výkonom 1 MW, teda 1360 koní, má byť na trh uvedený až v roku 2027, takže času na zmenu majú Nemci zatiaľ dosť.

Konzervatívnejších zákazníkov potom asi poteší, že nástupom iM3 na trh tradičný model M3 nekončí. BMW potvrdzuje, že preplňovaný trojlitrový radový šesťvalec S58 bol navrhnutý tak, aby splnil plánovanú prísnejšiu emisnú normu Euro 7, ktorá bude nakoniec na úrovni EU6.

Benzínová M3 tak skoro neskončí

Ešte lepšie je, že benzínová M3 by mohla vydržať aj po konci tejto dekády. Weber hovorí, že trojliter majú v pláne vyrábať aj po roku 2030. Nie je akurát jasné, či automobilka zmodernizuje súčasnú platformu CLAR a predstaví na jej základoch nástupcu aktuálnej M3 (G80), alebo navrhla Neue Klasse tak, aby mohla využívať i spaľovacie motory – o tejto alternatíve sa debatuje už pomerne dlho, ale spoľahlivo potvrdená či vyvrátená zatiaľ nebola.

Rovnako netušíme, či okrem iM3 automobilka pripravuje tiež praktickejšiu verziu iM3 Touring, ktorá by mohla byť predávaná súbežne s M3 Touring (G81). Záležať bude logicky na úspechu benzínového modelu, o ten je však momentálne slušný záujem.

K hlavným konkurentom iM3 by mohla patriť v súčasnosti vyvíjaná elektrická Alfa Romeo Giulia. O jej technike nevieme momentálne nič konkrétne, ale koncernové Maserati GranTurismo Folgore dokáže už dnes zákazníkom ponúknuť výkon 761 koní.

zdroj: DPMA, Autocar