Nemci sa inšpirovali Teslou

Prepínanie smeroviek je činnosť, ktorú robíme po rokoch šoférovania akosi automaticky. Napokon, na väčšine áut sa dá ovládanie prepínačov smeroviek pochopiť veľmi rýchlo a nejde o žiadnu vedu.

Volkswagen sa zjavne pohráva s myšlienkou zmeniť klasický spôsob ovládania smeroviek. Ako ukazuje patent, nový prístup nemeckej automobilky spočíva v tom, že namiesto "páčok" by riadili motoristi smerovky priamo na volante a spolu s tým by mali pod kontrolou i ďalšie svetlá auta či tempomat.

Príslušné tlačidlá by boli dotykové alebo fyzické a Volkswagen by vďaka tomu ušetril peniaze, ktoré by inak musel investovať do vývoja a výroby samostatných fyzických ovládačov. Riešenie od Nemcov tak vraj zníži výrobné náklady a zároveň má zlepšiť bezpečnosť. Vodič by síce nemusel dať ruky z volantu, aby dosiahol na potrebné tlačidlá, no v praxi sa však môžu vynoriť iné problémy.

Nový patent Volkswagenu je zatiaľ len prvým náčrtom, na detaily si musíme počkať.

Azda najdôležitejšou otvorenou otázkou zostáva ochrana senzorov pred náhodným stlačením a zapnutím smeroviek, aby novinka nenarobila viac problémov ako osohu. Ako Volkswagen tento problém vyrieši, zatiaľ nie je jasné.

V tomto  kontexte je zaujímavé, že koncern nedávno priznal problémy s dotykovým systémom na volante a prisľúbil návrat ku klasickým tlačidlám.

Zdroj: sundries.com.ua