Volkswagen sa jednoducho vráti k bežným klasickým tlačidlám, nie však v celom interiéri, ale len na volante. Na stránke LinkedIn to potvrdil šéf značky Thomas Schäfer, ktorý tvrdí, že VW vypočul priania zákazníkov a zbaví sa dotykového systému na volante.Zdokonaľujeme naše portfólio i dizajn a vytvárame nové jednoduchšie ovládanie našich áut. Vraciame napríklad tlačidlový volant! To je to, čo zákazníci od VW chcú.

Staré dobré tlačidlá dostane možno už Golf v roku 2023

Prvým vozidlom, ktoré sa „vráti ku koreňom“ by mohol byť modernizovaný Volkswagen Golf, ktorý by mal prísť na trh v roku 2023. V septembri ho dokonca počas testov zachytili automobiloví paparazzi, ktorí okrem iného odhalili aj jeho interiér. Volant skutočne mal tradičné tlačidlá, zároveň jeho palubnej doske ale dominoval obrovský dotykový displej. Ten markantne narástol, pričom s jeho integrovaním do prístrojovky sa inžinieri vôbec netrápili. 

Problematické je tiež ovládanie klimatizácie prostredníctvom displeja, ktoré obľubuje už väčšina výrobcov. Ide však o veľmi nepraktické riešenie, ktoré navyše rozptyľuje pozornosť vodiča. Neraz totiž musíte opakovane ťuknúť do obrazovky, aby ste sa dostali do požadovaného menu. Toto by však u VW malo byť čiastočne vyriešené tak ako doteraz, teda fyzickým tlačidlom „Clima“ k rýchlemu prístupu k nastaveniam klimatizácie. Ideálne riešenie to však nie je. Najšťastnejší nie je ani takzvaný „dotykový slider“ na nastavovanie teploty v interiéri, ktorý nie je podsvietený, no pravdepodobne si nájde cestu aj do nových VW. Značka tak síce vráti konvenčné tlačidlá na volant, radikálnu zmenu koncepcie ale nečakajte.