Investujú do inštruktúry a kompenzujú náklady

V celkovom meradle ide o 12 percent všetkých taxíkov v tomto takmer dvojmiliónovom nemeckom meste. Hamburg si tak zároveň získal poprednú pozíciu na celoštátnej úrovni čo sa týka podielu taxíkov s bezmisnou prevádzkou.

Nejde pritom len o elektromobily, ale v uliciach metropoly môžete stretnúť napríklad aj vodíkový sedan Toyota Mirai. Medzi jeho nevýhody však patrí malý počet vodíkových čerpacích staníc, ktorý stále trápi aj Nemcov.

Čo sa týka elektromobilov, napriek nevyhnutnosti ich nabíjania sa zdá, že ich prevádzka sa v praxi osvedčila: elektrické taxíky najazdia podľa štatistík minimálne toľko isto ako spaľovacie motory.

Hamburg navyše už tento rok spúšťa ďalší dotačný program, z ktorého chce kompenzovať mimo iného aj vyššie obstarávacie náklady na nákup 360 e-taxíkov.

V meste má zároveň pribudnúť 80 rýchlych nabíjačiek pre taxíky v rámci 40 stanovíšť. Medzi najvýraznejšie ťažkosti, ktorým nemeckí taxikári po prechode na elektromobilitu čelia, patrí totiž práve nedostatok možností nabíjania priamo na stanovišti taxíkov.

Zdroj: insideevs.de / foto: cz.depositphotos.com