Armáda asistentov v základe

Základná verzia Visia sa začína na sume 21 490 €. Za touto sumou sa skrýva bohatá výbava. Už od základu má Nissan Qashqai k dispozícii armádu pokročilých asistenčných systémov. Sledovanie mŕtveho uhľa aj so zásahom do riadenia, adaptívny tempomat, sledovanie priestoru za vozidlom pri cúvaní a množstvo ďalšieho. Taktiež tam sú aj komfortné prvky, ako napríklad zadné parkovacie senzory, vyhrievané spätné zrkadlá a automatické LED svetlá. V porovnaní s konkurenciou tak má Qashqai výhodu, keďže poskytuje od základu plnú asistenčnú výbavu. Nissan Qashqai narástol aj do rozmerov. Je dlhší, širší a dokonca aj vyšší. To je cítiť na vnútornom priestore, kde je hlavne na zadných sedadlách viac miesta. Obutý môže byť až na 20” diskoch kolies, čo už môže byť pre naše cesty príliš. Celkovo auto pôsobí vyspelejšie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

V interiéri je to doslova skok o dekádu vpred. Preč je dizajn z prelomu minulej dekády. Moderný dizajn, svieže tvary a kvalitné spracovanie dodávajú Qashqaiu nový dych. Pred vodičom sa nachádza úplne nový digitálny 12,3” prístrojový štít. Tomu sekunduje head-up displej premietaný priamo na čelné sklo. S rozmoreom 10,8” patrí k najväčším v triede. Novinkou v interiéri je aj masáž, ktorá je však riešená iba nafukovaním bedrovej opierky. Zázraky tak nečakajte. Oveľa lepšou správou je prítomnosť bezdrôtového dobíjania a konektivity. Apple CarPlay bude fungovať od začiatku, na Android Auto sa ešte bude musieť počkať. Vďaka dvom inteligentným kľúčom si vo vyšších výbavách sedadlá s pamäťou budú vedieť zapamätať, ktorý z majiteľov práve nastupuje. Inžinieri sa venovali aj odhlučneniu kabíny, vďaka čomu lepšie vynikne príplatkové 10 reproduktorové audio Bose. Pekným detailom sú ostrekovače integrovaný do stieračov.

Vôbec po prvý krát bude Nissan Qashqai disponovať adaptívnymi Matrix LED prednými svetlometmi, ktoré budú mať 12 aktívnych segmentov. Zaujímavosťou je, že výstražné zvuky vozidla dizajnovala herná spoločnosť Bandai Namco. Kufor má v našich končinách 461 litrov, keďže bude štandardne dodávaný aj s rezervným kolesom. Veko kufra bude vo vyšších výbavách elektrické aj s funkciou handsfree. Motorová ponuka bude pomerne chudobná. K dispozícii pre nový Nissan Qashqai bude iba elektrifikovaná benzínová 1.3 DiG-T v dvoch výkonových variantoch. Slabší bude mať 138 koní (103 kW) s krútiacim momentom 240 Nm a silnejší 156 k (116 kW) s 260 Nm v prípade verzie s manuálom. Pre silnejšiu motorizáciu je takisto k dispozícii aj nová bezstupňová prevodovka Xtronic. Tá zvýší krútiaci moment na 270 Nm.  Benzínový motor s objemom 1,3 litra bol rozsiahlo inovovaný a doplnený o mild hybridnú technológiu. 12 V mild hybridný systém pozostáva z lítiovej batérie umiestnenej pod podlahou a generátora poháňaného remeňom na rekuperáciu energie pri brzdení. Neskôr príde aj samonabíjací hybrid e-Power, kedy bude batériu nabíjať spaľovací motor.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Motor bude možné okrem manuálnej prevodovky kombinovať aj s CVT prevodovkou. Tá nahrádza DCT prevodovku, na ktorú výrobca evidoval sťažnosti. Uvidíme teda, ako vyladili CVT. Zadná náprava bude viacprvková iba pre najvyššiu výbavu Tekna+ a verzie s pohonom všetkých štyroch kolies. Ostatné si musia vystačiť s jednoduchou zadnou nápravou. Ku zmenám došlo aj pri pohone všetkých štyroch kolies. Zadná náprava sa teraz pripája cez priamu spojku, vďaka čomu je toto pripojenie oveľa pohotovejšie (na úrovni 2 desatín sekundy). Prvé kúsky by sme mali na Slovensku vidieť na prelome augusta a septembra, pričom predpredaj sa spúšťa už v júli.

Foto: Martin Katler