CUPRA Slovensku už pár rokov ponúka plné portfólio modelov. A treba povedať že veľmi úspešne. Z doposiaľ troch modelov Cupra Ateca, Cupra Leon a Cupra Formentor sa rovnako ako všade inde vo svete najlepšie predáva práve unikátny model, ktorý v koncerne nemá priameho súrodenca Cupra Formentor. Jeho čaru a schopnostiam pred rokom podľahol aj náš kolega Alex ŠTEFUCA, ktorý si doprial takmer vrcholný model Formentor VZ310. Dodnes mu ho viacerí úprimne závidíme, aj keď to nie je úplný vrchol ponuky.

Značka Cupra narástla za ostatný rok o takmer 190%! Z tohto úspechu má na svedomí model Cupra Formentor až 2/3 predaných áut. Inými slovami, 7 z 10 predaných.

Cupra Formentor VZ5

Vrcholom ponuky značky Cupra je štítok VZ5. Dá sa hovoriť o doslova bláznivom aute, ktoré kombinuje osvedčenú techniku pohonu oboch náprav s vcelku stále unikátnym elektronicky ovládaným samosvorným diferenciálom so schopnosťou nie len vektorovať hnaciu silu na vonkajšie koleso v zákrute, ale doslova odomknúť vnútorné koleso od pohonu a poslať 100% hnacej sily prichádzajúcej na zadnú nápravu len na vonkajšie koleso. Využitie tejto schopnosti spolu s deaktiváciou stabilizačnej kontroly sa aktiváckiou Drift Mode posúva do sveta jedinečných zážikov nie len pre vodiča, spolujazdcov, ale aj divákov okolo. Aby VZ5 driftovať aj na suchej ceste vládala, potrebuje dostatočne výkonný motor. Ten dodalo Audi. A nie len hocaký. Značka, ktorá radové 5-valce vo svete preslávila najlepšie tu dáva 2,5 litrový TFSI turbo benzín s mierne utlmenými parametrami v porovnaní s modelmi RS3 alebo TT RS, kde sa používa primárne. Ale ani 287 kW (390 k) určite nie sú na mávnutie rukou.

Cupra Formentor VZ5 má okrem mimoriadneho 2,5 litrového 5-valca TFSI aj neobyčajný samosvor riadený elektronicky s vektorovaním krútiaceho momentu a drift módom.

Formentor VZ5 - Slovensko dostane oficiálne viac než 30 kusov

Možno už viete, že Formentor je ďaleko najpredávanejší model značky Cupra. Úspech a rozvoj značky v celej Európe zodvihol o desiatky percent. Pochopiteľne, najpredávanejší nie je model VZ5, práve naopak. Od začiatku bolo zrejmé, že sa bude jednať o veľkú limitku. Španieli naplánovali, že ich vyrobia 7 000. V takom prípade auto ide na jednotlivé trhy skutočne len podľa vopred stanovených kvót. Limit pre Slovensko na rok 2022 bol 7 kusov. Na veľké prekvapenie všetkých, napriek tomu, že sa jedná o model s cenovkou hruba 70 tisíc eur, rozchytané boli v priebehu prvých 24 h od otvorenia objednávok. Pre rok 2023 Cupra dodá ďalších 12 kusov. O tie bol záujem ešte väčší a klienti ich so zloženými zálohami rozchytali doslova za pár hodín. Už sa zdalo, že to je koniec, no dovozcovi značky Cupra na Slovensko sa podarilo pre modelový rok 2024 dohodnúť ďalších 12 kusov tohto automobilového unikátu. Výsledok teda znie - Slovensko bude mať oficiálne 31 kusov modelu Cupra Formentor VZ5.

Cupra Leon prichádza na trh aj so základnými motormi s výkonmi 150 a 190 k no s výzorom na nerozoznanie od top modelov s výkonom 300/310 k.

CUPRA LEON VZ CUP sa rozlúči top modelom

Ide o vrcholovú prémiovú verziu športového modelu CUPRA Leon. Základom je paket, ktorý pozostáva z výnimočný exteriérových a interiérových dizajnových prvkov ako aerodynamické bočné kryty prahov vo farbe tmavého hliníka, zadný spoiler z uhlíkovo medených vlákien, taktiež SUPERŠPORT volant so športovými tlačidlami s vyhrievaním a športové škrupinové sedadlá v exkluzívnej čiernej alebo modrej koži.    

Novinkou pre model CUPRA Leon je ponuka motorizácie. Okrem klasicky známej motorizácie 2,0 TSI s výkonom 245K, 300K a v prípade CUPRA Leon SP 310K verzie je možné objednať aj motorizácie 2,0 TSI 190k a 1,5TSI 150k s cenou od 26 630 EUR. V základe tieto verzie ponúkajú progresívne riadenie, 18“ Alu kolesá, FULL LED HIGH svetlá, dynamické smerovky, dažďový senzor, 10“ Infotainment, bezkľúčový prístup a štartovanie, čierne orámovanie okien a vyhrievaný volant. O dôležitosti tohto modelu pre značku CUPRA svedčí aj fakt, že výrobca sústreďuje všetky svoje výrobne kapacity na včasné uspokojenie dopytu.

V novej ére budú plne elektrické modely CUPRA Tavascan a CUPRA UrbanRebel. Okrem plne elektrických modelov pribudne nový model CUPRA Terramar

Čo nové Cupra chystá na najbližšie 2023-2025? Celkom dosť

Nové motory 1,5 TSI 150k a 2,0TSI 190 od roku 2023 pribudnú aj do modelu CUPRA Ateca. V tom istom roku príde na trh nová limitovaná edícia CUPRA Formentor – FUORI SERIE, ktorá bude mať dostupné nové farebné prevedenia Clif Grey a Čierna Midnight. Základom pri motoroch Veloz budú 19“ zliatinové disky, čierna matná maska chladiča, vonkajšie spätné zrkadlá a lišty v čiernej matnej farbe a čierny interiér s poťahmi Dinamica (alcantara) v kombinácií so športovými hliníkovými pedálmi v čiernom prevedení.
 
Novinkou v novej ére budú samozrejme dlho očakávané prémiové, plne elektrické modely CUPRA Tavascan a CUPRA UrbanRebel. Okrem plne elektrických modelov pribudne do modelového portfólia aj úplne nový model CUPRA Terramar, ktorý bude k dispozícií so spaľovacím motorom, prípadne vo verzii Plug-in hybrid. Značka ich uvedenie do roku 2025

Cupra Born je sexi verzia modelu VW ID.3

PRÉMIOVÉ SLUŽBY PRE VŠETKÝCH ZÁKAZNÍKOV CUPRA

Značka CUPRA prichádza na slovenský trh s novinkou CUPRA PREMIUM CARE, ktorý zahŕňa prémiové služby pre zákazníkov - predĺženú záruku na 5 rokov / 100 000 km, kompletný rozsah asistenčných služieb na cestách známy ako CUPRA Service mobility, a tiež SERVIS GRATIS na 4 roky / 80 000 km, ktorý zahŕňa vykonávanie údržby predpísanej výrobcom vozidla počas 4 rokov alebo do dosiahnutia 80 000 najazdených km, vrátane poskytnutia k tomu potrebných originálnych náhradných dielov a servisných prác.

Cupra Born bude v ponuke s troma kapacitami akumulátorov

PRÉMIOVÝ VSTUP DO SVETA ELEKTROMOBILITY

Dizajnový prémiový elektromobil CUPRA Born je možné objednať u každého predajcu CUPRA, ktorých je na Slovensku 12. Ide o plne elektrický model, ktorý je k dispozícií s 58 KWh a najvýkonnejšou 77 KWh batériou. Model e-boost má k dispozícií výkon 170kW / 231k a ponúka zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 6,6 sekúnd. Navyše sériová výbava First Edition ponúka tri základné balíky Pilot M, Bellow Zero a Cargo, ktoré obsahujú prediktívny tempomat, prispôsobenie rýchlosti v premávke, rozpoznávanie dopravných značiek, zadná kamera, asistent diaľkových svetiel – Light assist, navigačný systém PLUS, vyhrievané predné sedadlá a vyhrievané ostrekovače čelného skla a tiež batožinový priestor s nastaviteľnou dvojitou podlahou a odkladacím priestorom pod podlahou. 

Ponuka modelu Cupra Born je jednoduchá a prehľadná. Tu sa veľa vymýšľať nedá, no zdá sa, že ani netreba.

Ak nemáte predstavu ako "malý" model Cupra Born je, toto porovnanie s autom veľkosti VW Golf (Cupra Leon) iste veľa napovie.