Používali ste auto v podnikaní?

Slovensko zostáva z mála krajín EÚ, ktoré stále nemajú zavedenú plošnú daň z motorových vozidiel, hoci o zavedení dane pre všetkých motoristov sa i u nás diskutuje. Nateraz ju platia podnikatelia, ktorí využívajú auto na podnikateľskú činnosť. Nie je pritom dôležité, či ste auto používali celý rok – aj keď išlo o kratšie obdobie napríklad niekoľkých týždňov, je potrebné podať daňové priznanie a zaplatiť príslušnú čiastku dane. Kľučové je poznačiť si najneskorší možný termín pre daň za rok 2023 – je ním 31. január 2024.

Takisto si dajte pozor aj na ďalší „chyták“, ktorým môže byť zdanie, že daň za auto nemusíte zaplatiť, ak nie je súčasťou obchodného majetku, upozorňuje portál Podnikajte.sk. Rozhodujúcim je totiž opäť fakt, či ste auto používali v podnikaní.

Ak máte napríklad elektromobil, daň z motorových vozidiel síce platiť nebudete, no tak či tak je potrebné, aby ste si splnili povinnosť a podali daňové priznanie. Pokiaľ chcete vedieť, či sa na vás ako daňovníka vzťahuje niektoré z výnimiek pri dani z motorových vozidiel, odporúčame si pozrieť webovú stránku Finančnej správy. Táto daň sa takisto vôbec netýka napríklad áut diplomatov či sanitiek.

Slovenskí daňováci spresňujú aj bližšie informácie o tom, ako sa počíta sadzba dane. Vo všeobecnosti sa určuje na základe výkonu motora a dátumu prvej evidencie auta.

Zdroj: Podnikajte.sk, kryptomagazin.sk, Finančná správa