Nové bezplatné úseky diaľnic

Vládni predstavitelia dnes boli na návšteve stavby križovatky D1 a D4 v rámci kontrolného dňa. Pri tejto príležitosti oznámili aj zaujímavú novinku, ktorá má začať platiť najneskôr v septembri 2024.

"Chcem oznámiť dobrú správu," uviedol premiér Robert Fico. "Minister dopravy navrhne vláde SR, aby sme oslobodili od diaľničných známok obchvaty miest. Nejaké úseky pokiaľ ide o mestá už sú oslobodené," priznal Fico a dodal, že po novom sa bude opatrenie týkať obchvatov v celej ich dĺžke v rámci Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Prešova a Košíc.

Na týchto úsekoch nebude potrebná diaľničná známka, ktorá inak stojí na Slovensku na rok 60 eur, resp. menej, pokiaľ si kúpite kratší variant. "Tým sa budú odľahčovať komunikácie v mestách," myslí si Fico.

Úsekov diaľnic bez úhrady mohlo byť aj viac

Štát chce, aby diaľnice využívalo viac "mestských" motoristov, a to aj tých, ktorí si dnes nekúpia diaľničnú známku a rozhodnú sa ísť po alternatívnej ceste nižšej triedy.

Zmena ich má motivovať, aby využili rýchle cesty a naopak má vraj podporiť ekologický aspekt priamo v mestách, kde bude menej cestnej premávky.

Úsekov bez nutnosti kupovať si diaľničnú známku by bolo isto aj viac, no štát pri výbere lokalít na vyňatie zo spoplatnených diaľnic a rýchlostných ciest stanovil podmienku, ktorá je napokon aj logická: je potrebné, aby mesto malo aspoň dva vstupy a výjazdy z diaľnice. To nespĺňa podľa ministra Ráža napríklad Trenčín.

Zdroj: Hospodárske noviny