Chorvátske mýto po novom

O zámere zmeniť systém platenia za rýchle cesty v Chorvátsku sme vás už informovali. Podľa všetkého sa bude naďalej platiť podľa toho, koľko kilometrov v krajine prejdete autom. Nový systém elektronického mýta sa má stať realitou do roku 2025. Otázkou je, či a v akej miere sa zmeny prejavia v praxi už aj na budúcu letnú sezónu. Mýto sa bude vyberať elektronicky, čo má všetky procesy úrychliť a vo výsledku sa majú odstrániť „úzke hrdlá“, akými sú dnes mýtne brány. Vodiči tu v lete v najexponovanejších časoch musia často čakať a tvoria sa kolóny.

Chorvátska vláda najnovšie znovu odkázala, že nezavedie diaľničné známky. Neinšpiruje sa tak susedným Slovinskom. Elektronické mýto bude férovejšie, čo nemusí vyhovovať vodičom, ktorí najazdia veľa kilometrov a môže sa naopak vyplatiť tým, ktorí najazdia menej a diaľničná známka by sa im neoplatila. Na margo spomínaného Slovinska treba dodať, že mnohí motoristi si tu kupujú rovno minimálne polročnú známku, keďže tá týždenná nepokryje ich cestu tam aj naspäť z dovolenky.

Len za tento rok zaznamenali na chorvátskych diaľniciach už viac ako 41 miliónov vozidiel (štatistika je za obdobie do polovica augusta). V krajine je dnes takmer 400 mýtnych brán, prčiom niektorými prejde za hodinu aj 300 vozidiel, čo už predstavuje veľký nápor. Dovolenkárov prichádzajúcich do krajiny autom pritom stále pribúda. Prechod na elektronické mýto má zvýšiť priepustnosť až na tri tisícky vozidiel za hodinu. Tento rok sa v Chorvátsku zatiaľ prostredníctvom mýtnych poplatkov podarilo vyzbierať od motoristov sumu na úrovni zhruba 30 miliónov eur.

Zdroj: TA3 / ČTK
Foto: cz.depositphotos.com