Aby Rakúšania dosiahli klimatické ciele stanovené EÚ, v súčasnosti zvažuje príslušné ministerstvo u našich susedov drastické opatrenia. Ako upozornil portál Heute.at, môžu mať zásadný vplyv na tamojších motoristov. Jedným z nich by mohol byť zákaz spaľovacích motorov pre novo registrované autá už od roku 2027, a to namiesto roku 2035, s ktorým počítajú plány na úrovni Bruselu.

Tie zahŕňajú aj kompromis ohľadom takzvaných syntetických palív (ani ten sa mimochodom ministerke Gewessler nepozdáva...). V budúcnosti má totiž vzniknúť samostatná kategória áut, ktoré by boli poháňané klimaticky neutrálnymi, syntetickými palivami. Ak sa to podarí, spaľovací motor čaká ďalšia budúcnosť aj v autách čerstvo prihlasovaných v krajín EÚ po roku 2035.

Politicky (ne)priechodné?

Čo sa týka Rakúska, plány ministerky pre klímu zjavne nerobia radosť spolkovému kancelárovi. Karl Nehammer sa vyslovil za to, že „spaľovací motor má budúcnosť, ak z neho urobíme zelený spaľovací motor“.

Leonore Gewessler to však nevzdáva a koniec áut jazdiacich na benzín alebo naftu chce posunúť rovno o osem rokov dopredu. Šanca, že sa jej to v najbližšom období aj naozaj podarí, však nie je vysoká.

Otvorenou otázkou však je, akým iným spôsobom sa naši susedia vyrovnajú s príliš vysokými emisiami. Iné z navrhovaných opatrení pre ich zníženie by obmedzilo motoristom vo využívaní ich áut. "Deň bez auta" by sa mohol konať jedenkrát do týždňa.

Zdroj: Heute.at / cz.depositphotos.com