Lotus pripravuje kompletnú transformáciu svojho portfólia, v budúcnosti ho má tvoriť pätica elektromobilov. Jeho prvým zástupcom je exkluzívny hyperšport Emija. Z komerčného hľadiska bude podstatne dôležitejšie SUV, ktoré britská firma pracovne označuje Type 132. Odhaliť ho chce koncom tohto mesiaca.

Obrázky zachytávajú kamery aj lidary

Dizajn pripravovaného vozidla naznačil Lotus niekoľkými fotografiami detailov. Zachytávali viacero karbónových prvkov, diódové svetlá či časť diskov kolies, ako aj hranatý volant a digitálny prístrojový panel. Celkový vzhľad novinky však zostával tajomstvom. Dnes sú jej krivky prezradené, na vine sú patentové materiály.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Elektrické SUV bude mať evidentne nízku a dynamickú siluetu, ktorá trochu pripomína Lamborghini Urus. Päťdverové vozidlo dostane poriadne extravagantné tvary. Agresívne pôsobiace predné partie obsahujú dvojdielne LED svetlomety a aktívnu mriežku nárazníka, zadnú časť pretína pás diód trochu evokujúci Bugatti Chiron.

Viaceré detaily zostávajú na patentových obrázkoch skryté. Evidentná je však prítomnosť kamier namiesto klasických spätných zrkadiel, na streche zasa upúta vytŕčajúci lidar. Druhý modul vzadu susedí s nevšedne rozdeleným krídlom. Dvere majú zapustené kľučky, viečko skrývajúce nabíjací konektor sa nachádza na ľavom blatníku.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Na stovku za menej než 3 sekundy

Lotus v minulosti oznámil, že jeho SUV zvládne disciplínu 0-100 km/h za menej než 3 sekundy. Z hľadiska dynamiky bude teda Type 132 patriť medzi špičku segmentu. O jeho technike oficiálne nevieme nič, magazín Autocar však v minulosti hovoril o dvoch verziách pohonu všetkých kolies s výkonom zhruba 600 až 750 konských síl.

Akumulátory by mali mať kapacitu od 92 do 120 kWh, dojazd na jedno nabitie zákulisné informácie neuvádzajú. Nabíjací systém by však mal podporovať napätie 800 V. Na potvrdenie alebo vyvrátenie týchto čísel nebudeme čakať dlho, svetový debut elektromobilu je naplánovaný na 29. marca. Jeho výroba bude prebiehať v čínskom Wu-chane.

Zdroj: Autocar