Ford mení svoju stratégiu na starom kontinente. Značka sa chce odkloniť od segmentov s nízkou maržou a namiesto toho sa zameria na elektromobily. Táto transformácia však podľa najnovších správ ovplyvní pracovné miesta viac ako tisícky zamestnancov v Nemecku, pochopiteľne nie v pozitívnom zmysle. 

Prídu o prácu

Podľa stránky Automotive News Europe plánuje Ford znížiť počet zamestnancov vo svojej európskej centrále a továrni v nemeckom Kolíne nad Rýnom až o štvorciferné číslo. Zrušenie pracovných miest sa bude týkať všetkých oblastí montáže, výroby motorov a prevodoviek, ako aj vývoja, administratívy a predaja. Podľa nemenovaných zdrojov blízkych automobilke navyše plánujú vytvoriť novú obchodnú štruktúru pre svoje európske aktivity a chcú dosiahnuť udržateľnú ziskovosť, čo mal byť jeden z dôvodov, prečo sa Ford sťahuje z triedy malých a kompaktných vozidiel. 

Firma chce mať v Európe do konca tejto dekády plne elektrické portfólio, než sa tak ale stane, bude aj naďalej predávať modely so spaľovacím motorom zo svojej americkej ponuky, vrátane Mustangu, Exploreru či Bronca. Medzitým Ford investuje približne 2 miliardy dolárov do svojho závodu v Kolíne, kde sa budú od roku 2024 vyrábať dva elektrické modely postavené na platforme MEB koncernu Volkswagenu. 

Očakáva sa, že znižovanie počtu pracovných miest do značnej miery postihne tiež technické centrum Fordu v Merkenichu pri Kolíne. Automobilka nepotrebuje toľko inžinierov pri prechode na elektromobily, pretože pre dva spomínané modely, ktoré uvedie na trh tento a budúci rok, využije platformu VW. Následne prídu na trh elektrické vozidlá, ktoré budú využívať novú  architektúru vyvinutú v USA. Ford zatiaľ neurčil presný počet pracovných miest, ktoré budú zrušené, pričom rozhodnutie sa očakáva na jar. Bude sa týkať najmä Nemecka, no dôjde k nemu aj na iných európskych trhoch.