Ak by sme aj odhliadli od skutočnosti, že ide o ďalší krok k digitálnej i faktickej totalite, v ktorej štát opäť predĺži čas, v ktorom vám obrazne povedané stojí za zadkom, mali by sme dodať, že systémy kontroly dopravného značenia v automobiloch zďaleka nefungujú tak dobre, ako si „Veľký brat“ maľuje. Je fakt, že kamery vcelku bežne nasnímajú iné číslo, ako je uvedené na dopravnej značke a v kombinácii so spomenutým obmedzením máte zarobené na problém, v ktorom budú autá spomaľovať bezdôvodne. Ale báť sa nemusíme, on na tom už niekto pracuje.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Pôjdeme podľa GPS

Ford už aktuálne testuje iný systém na obmedzenie rýchlosti v obytných zónach či celých mestách. Ide o technológiu takzvaného geofencingu, ktorá podľa GPS permanentne overuje, kde sa práve nachádzate. A ak vojdete s vozidlom do zastavanej oblasti, respektíve do akejkoľvek inej zóny s digitálne vyznačenými hranicami (napríklad areál firmy a pod.), technika vám jednoducho nepovolí prekročiť nastavenú rýchlosť.

Systém síce nemá doslova dupnúť na brzdy, ale po zistení prekročenia rýchlosti na to vodiča najprv upozorní a následne začne spomaľovať na maximálne povolené tempo. Že nejde o vzdialenú budúcnosť, aktuálne dokazuje Ford, ktorý tento typ obmedzovača testuje na elektrických e-Transitoch v nemeckom Kolíne nad Rýnom a po dvanástich mesiacoch má v pláne vyhodnotiť výsledky. A pretože nečakáme, že by niekto protestoval, počítajte s tým, že čoskoro uvidíme veľmi podobne alebo rovnako fungujúcu vec i v praxi.

zdroj: Ford