Od roka 2022 sa k 180 km/h pridajú Renault a Dacia

Volvo však po novom už nebude jedinou automobilkou, ktorá obmedzila rýchlosť svojich áut na 180 km/h. Od roku 2022 sa k nej totiž pridá aj Renault a Dacia. Automobilka to oficiálne potvrdila v tlačovej správe týkajúcej sa jej novej environmentálnej a spoločenskej stratégie: „Od roku 2022 bude Renault Megane-E vybavený automatickým obmedzovačom rýchlosti, ktorý bude predvolene nastavený. Maximálna rýchlosť vozidla bude 180 km/h. Rýchlosť bude obmedzená aj na ostatných modeloch Renault a Dacia a nepresiahne 180 km/h,“ uvádza sa v tlačovej správe. 

Podľa šéfa Renaultu Lucu de Mea je vysoká rýchlosť hlavnou príčinou úmrtí na cestách. Obmedzenie max. rýchlosti na 180 km/h by vraj malo znížiť toto riziko. Zároveň Renault uvedie aj bezpečnostné systémy Safety Score a Safety Coach, ktoré by mali monitorovať situáciu na ceste, prepočítavať potenciálne riziká a informovať o nich vodiča. Dopĺňať by ich mal systém s názvom Safe Guardian, ktorý by mal v prípade hroziaceho nebezpečenstva zasiahnuť a dokonca aj vedieť spomaliť vozidlo

Renault sa rovnako ako Volvo pri uvedení obmedzovača rýchlosti opiera o bezpečnosť, no možno za tým vidieť aj šetrenie nákladov. Podvozky daných áut totiž budú môcť byť o niečo jednoduchšie, keďže s určitosťou nebudú zažívať tempá nad 180 km/h a tým pádom budú nadimenzované na nižšie rýchlosti než doteraz. Rovnako budú stačiť menej výkonné hnacie agregáty, či už spaľovacie, hybridné alebo elektrické. Potreba výkonu totiž rasie s kvadrátom rýchlosti. Inými slovami, aby mohlo ísť auto v tempách nad 130 km/h, keď je už odpor vzduchu veľmi výrazný rýchlejšie o 10 km/h, potrebuje na to výrazne viac výkonu ako pri tempách do 100 km/h. Vďaka tomu klesne aj ich výrobná cena a automobilky ušetria nemalé financie.