Americký úpravca Hennessey Performance sa už zhruba dekádu snaží vyvinúť vlastný hyperšport, ktorým chce prepísať rýchlostné rekordy. So svojou prvotinou Venom GT postavenou na báze britského modelu Lotus Exige od toho nebol ďaleko. Nedávno firma začala montáž jeho nástupcu s označením Venom F5 a najnovšie upozorňuje na jeho srdce.

Maximálny výkon 1 842 konských síl

Pri premiére prototypu tohto kupé v roku 2017 sa hovorilo o výkone 1 600 koní, o rok neskôr firma ukázala dvakrát prepĺňaný osemvalec s objemom 7,6 litra naladený údajne až na dve tisícky. Predvlani predstavený sériový model vybavený o liter menším agregátom sa zastavil kdesi uprostred. Podľa amerických jednotiek má 1 817 konských síl, v prepočte do metrickej sústavy ide o 1 355 kW (1 842 k).

Špičkovú hodnotu dosahuje 6,6-litrová strojovňa na úrovni 8 000 otáčok za minútu. Krútiaci moment vrcholí pri piatich tisícoch, jeho stropom je 1 617 Nm. Tento osemvalec dostal označenie Fury (Zúrivosť). Aktuálne video zachytávajúce meranie na valcovej brzde ukazuje, že meno bolo zvolené dobre. Motor znie naozaj brutálne. Na záberoch pritom nejde len o zvuk, pri ubratí plynu strieľajú z výfukových koncoviek slušné plamene.

Hennessey Venom F5 výkonom prekonáva väčšinu konkurentov, v prospech tohto modelu však hrá aj hmotnosť dosahujúca iba 1 360 kg. Kilá ušetrila absencia štvorkolky. Hyperšport posiela všetku silu dozadu a chýbajúcu trakciu ukazujú parametre. Klasické zrýchlenie 0-100 km/h zaberie 2,6 sekundy. Ide o skvelý čas, no na disciplínu 100-200 km/h potrebuje kupé ešte o päť desatín menej.

Vzniknúť má len 24 kusov

Podľa výrobcom udávaných parametrov dokáže Američan už za 15,5 sekundy od pevného štartu pokoriť donedávna nedosiahnuteľnú métu 400 km/h. Jeho motor Fury ho však má dostať aj cez stále nepokorených 500 km/h. O rekordnú jazdu sa chceli ľudia z Hennessey pokúsiť koncom roka 2021, či sa tak naozaj stalo, nie je nateraz jasné. Žiadne oficiálne vyjadrenie zatiaľ v rukách nemáme.

Aj v prípade úspešného pokusu o prekonanie magickej päťstovky sa Venom F5 asi nedostane do Guinnessovej knihy rekordov. Jej pravidlá totiž stanovujú ako minimum 30 kusov, aby mohlo byť vozidlo považované za sériovo vyrábané. Práve na tomto stroskotal zápis modelu Venom GT pôvodne ohláseného v 29 exemplároch.

Produkčný plán staršieho hyperšportu zaváňal alibizmom a rovnako je to pri novinke, z ktorej má vzniknúť 24 áut. Prvý exemplár kupé Venom F5 firma v novembri dodala majiteľovi. Všetky ostatné už majú budúcich vlastníkov, ktorí za amerického exota zaplatili najmenej 2,1 milióna dolárov (1,86 milióna eur).

Zdroj: Autoforum.cz