Predstavte si, že si chcete kúpiť nové auto, prídete do predajne a namiesto výrobcom odporúčanej ceny od vás pýtajú úplne inú sumu, ktorá je od desiatky percent vyššia. A to všetko len preto, lebo vedia, že si to za súčasnej zufálej situácie prosto môžu dovoliť.

Ruský AvtoVaz otvorene verejne kritizuje to, čo robia predajcovia so zákazníkmi, ktorí prejavia záujem o kúpu nového auta Lada. Objavujú sa prípady, kedy díleri žiadali za novú Ladu Vesta o 37 percent viac, ako je jej odporúčená cenovka. Podľa výrobcu mala stáť okolo 10 580 eur, no predajca za auto žiadal rovno 14 500 eur, popisuje denník Pravda.

AvtoVaz, ktorý je výrobcom áut Lada, sa rozhodol prijať opatrenia. Nepoctivým predajcom sa vyhráža: v prípade, ak ošklbávanie zákazníkov bude u toho-ktorého dílera pokračovať, nové autá mu nebudú dodané.

Pôvodné automobilky odišli, prišla Čína

Nové autá, ktoré sa dostávajú na ruské cesty, poväčšine nemajú západné technológie. Haval, Chery a Geely - to sú príklady čínskych značiek, ktoré vzali ruský trh útokom. V súčasnosti sa čínske automobilky podieľajú na predajoch áut v Rusku pomerom prevyšujúcim 40 percent!

Domáca produkcia automobilov sa v Rusku prepadla nepoznaným tempom. Ako upozornil Denník N, boli časy, keď v minulosti predstavovala aj 75 percent z tamojšieho trhu, no dnes spadla pod 40 percent. Záujem Rusov o autá by aj bol, no západné automobilky sú preč. Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa zbalili, odišli a nič nenasvedčuje tomu, že sa v najbližšej dobe vrátia.

Zdroj: Denník N / Pravda