Čo sa týka najnovšieho možného dvíhania cien, zatiaľ nie je nič na papieri, no tento nepopulárny krok spomína samotný štát v takzvanej doložke vplyvov - ide o navrhovanú novelu zákona o diaľničnej známke. Tá zavádza jednodňovú diaľničnú známku, a to na základe nových pravidiel Bruselu.

Do konca marca 2024 sa tak aj motoristi na Slovensku dočkajú nového druhého známky, ktorá bude podľa posledných zverejnených informácií stáť 5,40 eura. Drahšia byť napoko ani nemôže. Európska únia totiž stanovila, že cena novinky môže byť najviac deväť percent z ceny ročnej diaľničnej (v SR spomínaných 60€).

Ak by chcel štát vybrať viac príjmov z predaja najkratšej známky, musel by zvýšiť aj ceny ročnej verzie. A to už by sa dotklo veľkej skupiny "domácich" motoristov, zatiaľ čo pri jednodňovej známke existuje predpoklad, že ju do veľkej miery budú - okrem obyvateľov SR - využívať aj zahraniční vodiči, ktorí našou krajinou v rámci daného kalendárneho dňa iba prechádzajú.

Viac peňazí na údržbu a rozvoj diaľnic

Čo sa teda v spomínanej doložke vplyvov priamo píše? „Vzhľadom na predpokladané znížené výnosy správcu výberu úhrady diaľničnej známky spôsobené zavedením nového typu tohto užívateľského poplatku je smerom do budúcna potrebné valorizovať ceny jednotlivých typov diaľničných známok," píše sa v dokumente.

Zdražovanie diaľničných známok sa má u nás udiať "za účelom dosiahnutia relevantného a konštantného výnosu pre správcu výberu úhrad diaľničných známok, ktoré následne v zmysle zákona používa na údržbu a ďalší rozvoj diaľničnej siete“.

Zdroj: Finsider