Vývoj okolo Avengeru s pohonom oboch náprav naberá pre mnohých nečakaný smer. Táto verzia totiž bola predstavená ako koncept už v roku 2022 a s istotou (podľa absencie výfukovej koncovky) vieme, že mala mať elektrický pohon. Automobilka to síce priamo netvrdila, ale v tom čase prezentovala tento model ako „čisto elektrický Jeep“.

Máme rok 2024, štvorkolka Avengeru s obchodným označením 4xe je pripravená na štarte a výrobca priznáva, že jej nadelil aj spaľovací motor.

Koncept Avengera 4x4 z roku 2022 nemal výfuk, takže to bol s takmer 100-percentou istotou čistý elektromobil. V prípade produkčného auta sa karta obrátila...

Základom je e-Hybrid

V tejto chvíli presne netušíme, či to bol zámer sledovaný už od začiatku, alebo v Stellantise zmenili názor s ohľadom na záujem zákazníkov, ktorý si Avenger od jeho vstupu na trh radšej kupujú s klasickým agregátom. Výsledkom je však hybrid s trojicou motorov.

Základom Avengera 4xe je verzia e-Hybrid so 48-voltovou architektúrou a mild-hybridnou technikou. Tento model dostal preplňovanú benzínovú jedna-dvojku s výkonom 100 koní a krútiacim momentom 205 Nm, ktorej asistuje štartér-generátor, ale hlavne malý elektromotor integrovaný do šesťstupňovej dvojspojkovej prevodovky e-DCS6. Táto jednotka má ďalších 21 kW, teda 29 koní a 55 newtonmetrov.

Ide o techniku, ktorú Stellantis začal nedávno montovať do peugeotov, fiatov, opelov a nájdete ju i v novej Lancii Ypsilon, novinkou v prípade Jeepu je však ďalší prídavný elektromotor.

Automobilka nám úplne všetky podrobnosti zatiaľ neprezradila a namiesto fotografií finálnej podoby Avengera so štvorkolkou zverejnila len ilustráciu. Hovorí ale, že aj zadný elektromotor má k dispozícii 21 kilowattov, inak povedané 29 koní a vďaka redukčnému prevodu, respektíve násobiču krútiaceho momentu vám na zadné kolesá pustí 1900 Nm.

Na trhu pred koncom roka

Jeep k tomu dodáva, že „vďaka technológii power looping“ budete mať pohon 4x4 bez ohľadu na stav nabitia prídavnej trakčnej batérie, jej kapacitu či iné technické detaily ale neuvádza. Rovnako nemáme k dispozícii ani cenu, tú však automobilka zverejní najneskôr pred koncom tohto roka, keď zároveň spustí objednávkový systém.

zdroj: Jeep