Prvé prekvapenie? Asi fakt, že to stále nie je sériové auto, aj keď niektoré narážky automobilky Kia sa tak dali pochopiť. Oficiálny názov elektrického SUV je Concept EV9, dá sa ale predpokladať, že medzi týmto vozidlom a jeho sériovou podobou veľa rozdielov nebude.

Druhým prekvapením je dizajn. Kia mu dala prívlastok „ultra-moderný“ a asi nie je dôvod škriepiť sa s ňou. Je trochu krabicovitý, určite mu nemôžeme uprieť originalitu, nás ale zaujalo niečo iné. Štylistika novinky ide úplne iným smerom, ako naznačil iný nový elektromobil značky, konkrétne model EV6.

EV9 v porovnaní so „Šestkou“ zahodil jej štíhlosť, snaží sa pôsobiť robustne a k zaujímavému vzhľadu si pomáha trikmi obvyklými pre mnohé štúdie: má obrovské kolesá, namiesto spätných zrkadiel využíva kamerový systém a zozadu trošíčku pripomína niektoré modely od Volva.

Kia pri prezentácii svojej novinky nezabudla opakovane zdôrazniť slová ako „zodpovednosť“, „udržateľnosť“ či „príroda“. Že to s tou ekológiou myslí vážne, chce dokázať napríklad tým, že do roku 2030 bude 20 percent všetkých plastových dielcov vo svojich autách vyrábať z recyklovaných materiálov. EV9 nemá byť výnimkou, takže má mať koberce vyrobené zo starých rybárskych sietí a čalúnenie čiastočne napríklad z PET fľašiek.

Hyundai SEVEN alias Ioniq 7 s logom KIA

Výkony, kapacita batérií alebo dynamické parametre sú zatiaľ veľkou neznámou, predpokladá sa ale, že tak ako sesterský koncept Hyundai SEVEN (predzvesť sériového SUV Ioniq 7) bude i EV9 postavené na elektrickej modulárnej platforme E-GMP s 800-voltovou architektúrou a akumulátormi schopnými uskladniť okolo 100 kWh.

Interiéru dominuje širokouhlý a čiastočne dotykový displej, hranatý volant a veľmi čisté línie, pravdou ale je, že skutočnú palubnú dosku sme ešte nevideli a tá sa môže od zverejnených ilustrácií líšiť. Ako bude vyzerať reálne a čo všetko bude chcieť nová Kia EV9 zákazníkom onedlho ponúknuť, zistíme už budúci týždeň.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

zdroj: Kia