Kým sa dostaneme k aktuálnym výsledkom, asi by sme mali pripomenúť, že súčasným limitom pre automobilky sú priemerné flotilové emisie 95 gramov CO2 na kilometer (ekvivalent 3,6 l nafty alebo 4,1 l benzínu na 100 km), táto medza však prakticky neplatí pre žiadneho výrobcu.

Okrem uvedeného čísla sa totiž zohľadňuje i priemerná hmotnosť predaných automobilov, takže každý koncern má v podstate nastavenú vlastnú hornú hranicu, ktorú nesmie so svojim vozovým parkom v priemere prekročiť.

Pre celý koncern Volkswagen (vrátane divízie úžitkových automobilov VW Nutzfahrzeuge) vyšiel v minulom roku limit 120,8 gramu oxidu uhličitého na kilometer, pričom podľa prvých výsledkov to vyzerá, že sa Nemci so svojim mixom áut dodaných európskych zákazníkom dostali po prepočte na priemerných 118,5 g CO2/km.

Priame porovnanie s predchádzajúcim obdobím nie je dosť dobre možné, pretože na prelome rokov 2020 až 2021 bola použitá ešte stará metodika výpočtu spotreby/emisií podľa NEDC, takže pre VW vtedy platil limit 98,8 g CO2/km. Dnes tento systém beží podľa normy WLTP, ktorá okrem laboratórnych výsledkov zahŕňa predovšetkým meranie v bežnej premávke a rôznych režimoch, takže emisie mohli byť o niečo vyššie.

VW hovorí, že limity splnili aj vďaka takmer dvojnásobnému odbytu elektromobilov v porovnaní s rokom 2020.

Značka VW šesť gramov pod limitom

Volkswagen pripomína, že tento výsledok je dôsledkom väčšieho dopytu po plug-in hybridoch a elektromobiloch. „Takmer každé piate vozidlo predané v EÚ bolo elektrifikované a polovica z toho bola plne elektrická. Tým sme znížili flotilové emisie CO2 a plníme ciele únie,“ uviedol pre nemecké médiá Christian Dahlheim, šéf predaja celého koncernu VW.

Ak by sme posudzovali výlučne značku Volkswagen, tá splnila limity už v roku 2020, koncernové emisie však vtedy vytlačila o pol gramu cez stanovenú hranicu predovšetkým divízia úžitkových automobilov. Tá už oznámila, že svoj vlastný cieľ nesplnila ani za rok 2021. Zatiaľ nie je jasné, o koľko presne, sľubuje však, že v roku 2022 to už zvládne. A osobné automobily VW? Značka mala limit stanovený na 119 gramov CO2 na kilometer, v skutočnosti sa za vlaňajšie predaje dostala na 113 g.