Zákaz spaľovákov z donútenia... Alebo nie?

Ešte minulý rok schválila Európska únia zákon, ktorý zakáže predaj áut so spaľovacím motorom (na tradičné fosilné palivá) v členských štátoch od roku 2035. Týmto krokom sa EÚ pripojila k niekoľkým štátom USA, Kanade, Japonsku, Singapuru, Indii, Novému Zélandu a viacerým ďalším krajinám s podobnými zákazmi.

Etiópia však zjavne nečaká na rok 2035 a snaží sa zakázať spaľováky už teraz. Alemu Sime, etiópsky minister dopravy a logistiky, oznámil prelomový krok: „Bolo prijaté rozhodnutie, že autá nemôžu vstúpiť do Etiópie, pokiaľ nie sú elektrické.“

Sime dodal, že prebiehajúce snahy o budovanie nabíjacích staníc pre elektrické autá zostávajú v krajine vysokou prioritou. Zároveň uviedol, že z finančného hľadiska si nemôžu dovoliť pokračovať v dovoze benzínu a nafty.

Hlavným dôvodom je skutočnosť, že Etiópia čelí vážnemu nedostatku peňazí na zahraničných účtoch, čo ovplyvňuje jej reálnu schopnosť dovážať ropu a iné komodity. Nedostatok cudzej meny vedie v africkom štáte aj k výraznému tlaku na zvýšenie domácej poľnohospodárskej produktivity a na podporu lokálnej výroby.

Veľké investície do zelenej elektriny

Etiópia investovala za posledných 20 rokov obrovské sumy do svojej energetickej infraštruktúry a 97 % jej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Jeden príklad za všetky: Čoskoro na jej území spustia novú vodnú elektráreň, ktorá bude pravdepodobne najväčšou v Afrike. Spoľahlivosť dodávok elektrickej energie v niektorých častiach krajiny však ešte stále zostáva problémom.

Oznámenie zákazu nových áut so spaľovacími motormi je len začiatok. Súčasní majitelia vozidiel v Etiópii budú čeliť prísnym emisným kontrolám. Tie autá, ktoré neprejdú, vraj v cestnej premávke skončia. Toto opatrenie je taktiež významným krokom čo sa týka bezpečnosti: z približne 2 miliónov vozidiel na etiópskych cestách má podstatná časť vek 20 a viac rokov.

Zdroj: Electrek / foto: cz.depositphotos.com