Urus mal svetovú premiéru koncom roka 2017 a podobne ako u Porsche a ich Cayenne, aj v prípade Lamborghini mnohí pochybovali, či je SUV hodné tohto mena. S odstupom času si to nemalá časť ľudí myslí naďalej, predajné čísla, respektíve obrovský komerčný úspech tohto modelu však dáva za pravdu tým, ktorý päťdverové Lambo obhajujú.

Aby sa Taliani svojim priaznivcom zavďačili a dali im ďalšiu príležitosť otvoriť peňaženky, predstavili prepracovaný modernizovaný model nazvaný Urus Performante.

Je to vlastne facelift i výkonnejší variant v jednom, základ jeho techniky sa však radikálne nemení. Auto je stále poháňané dvakrát preplňovaným vidlicovým osemvalcom s objemom 4,0 litra, jeho výkon sa ale posunul zo 650 na 675 koní, zatiaľ čo maximálny krútiaci moment 850 Nm ostáva rovnaký.

Novinka dostala strechu, prednú kapotu, podbehy kolies, nárazníky i kryty vonkajších spätných zrkadiel vyrobené z uhlíkového kompozitu, čo konštruktérom ušetrilo 47 kg, stále ale hovoríme o automobile s pohotovostnou hmotnosťou 2150 kg.

A teraz si predstavte, že sa tvorcom podarilo (v kombinácii s osemstupňovou automatickou prevodovkou) skrátiť čas akcelerácie z miesta na 100 km/h o štyri desatiny sekundy, takže verzia Performante je teraz schopná vypáliť na stovku za 3,2 sekundy. To je rovnaký čas ako nové Porsche 911 GT3 RS!

Aby mal vodič menej práce udržať tento kolos na ceste, bol podvozok znížený o 20 mm, vzduchové odpruženie nahradili klasické vinuté pružiny (vpredu tuhšie o 90 a vzadu o 51 percent) a rozchod kolies bol na oboch nápravách rozšírený o 16 mm. Auto môže byť postavené na 22 alebo 23-palcových diskoch a špeciálne pre tento model si Lamborghini nechalo u Pirelli vyvinúť pneumatiky Trofeo R.

Vylepšené bolo tiež chladenie, pôvodné výfuky nahradil systém od firmy Akrapovič a modifikovaná aerodynamika pomohla zvýšiť prítlak na zadnej náprave o 38 percent. A v menu nájdete nový jazdný režim Rally.

Lamborghini Urus Performante sa začne predávať začiatkom budúceho roka, jeho cenu ale nepoznáme. Dáta zatiaľ pre istotu berte s rezervou, ak by sa ale po oficiálnej premiére ukázalo, že sú niektoré čísla trochu iné, článok určite prejde aktualizáciou i s upozornením.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov