Podobne ako roztavený kov, ktorý sa kutím premení na kvalitný japonský meč, aj línie konceptu Lexus LF 1 Limitless môžu určiť tvary budúceho vlajkového luxusného crossoveru značky Lexus. 
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Koncept LF 1 by mohli poháňať palivové články, hybridná sústava, hybridný systém typu plug-in, zážihový motor alebo aj plnoelektrický systém. Zhruba do roku 2025 bude každý model Lexus na celom svete k dispozícii buď ako špeciálny elektrifikovaný model, alebo preň bude v ponuke verzia s elektrifikovaným pohonom. 

Inovatívny duch konceptu LF 1 sa zrodil v centre výskumu dizajnu CALTY v Kalifornii. „Toto je naša vízia nového druhu vlajkového vozidla, ktoré ponúka vlastnosti crossoveru bez obetovania výkonu a luxusu ponúkaného dnešnými špičkovými sedanmi,“ hovorí Kevin Hunter, prezident spoločnosti CALTY Design Research Inc. „Koncept LF 1 Limitless je vybavený nápaditou technológiou a zároveň poskytuje vodičovi a pasažierom intenzívnejší ľudský zážitok, čim im umožňuje nadviazať s vozidlom silné citové spojenie.“ V kombinácii s kabínou posadenou hlboko do šasi s pohonom zadných kolies a agresívnymi 22-palcovými kolesami, ktoré sa ledva zmestia pod vypuklé blatníky, tak LF 1 nadobúda mohutný postoj, ktorý na prvý pohľad vyžaruje jeho športovú silu. 

„Modely značky Lexus, ako je napríklad RX, pomohli zvýšiť celosvetovú obľúbenosť kategórie luxusných vozidiel  typu crossover a SUV."

V zadnej časti konceptu Lexus LF 1 je najpútavejším prvkom delený strešný spojler, pozornejší pohľad však odkrýva zaujímavé krivky a detaily na každom centimetri zadných partií. Povedali by ste, že vzadu sú koncovky výfuku? Omyl. Otvory odvádzajú vzduch od zadných kolies. 

Koncept LF 1 je navrhnutý v zmysle japonskej tradície omotenaši, ktorá spočíva v poskytovaní rovnako vrelej pohostinnosti pre všetkých hostí. Priestor pre vodiča je navrhnutý tak, aby mu umožňoval sústrediť sa na riadenie. Dosiahli to odstránením analógových ovládačov a tlačidiel, ktoré sú nahradené ovládacími prvkami aktivovanými pohybom a minimalistickým displejom umiestneným v zornom poli vodiča. Zadné sedadlá sú rovnaké ako sedadlá vpredu.

Obloženie interiéru zdobí metalízová povrchová úprava, ktorá je farbou dokonale zladená so zlatoružovo-medeným odtieňom exteriéru.

Kľúčovú rolu vo vzhľade a atmosfére interiéru zohráva aj osvetlenie. Po stlačení tlačidla START sa spustí pôsobivá sekvencia vnútorného osvetlenia, ktorá závisí od toho, ktorý z dostupných jazdných režimov je aktivovaný.

Luxusný charakter konceptu LF 1 umocňujú technológie, ktoré rozširujú možnosti ponúkané pre vodiča. Jednou z nich je režim Chauffeur, ktorý umožňuje jazdu bez pomoci rúk s využitím elektronicky ovládaného riadenia, brzdenia, akcelerácie, svetiel a smeroviek vozidla.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Súčasťou výbavy je aj štvorrozmerný navigačný systém. Navigačné pokyny a informácie o trase sa zobrazujú na palubnom monitore, obrazovkách zábavného systému pre zadné sedadlá alebo na bezdrôtovo pripojených tabletoch a smartfónoch cestujúcich. 

Zdroj: Lexus

Foto: Car Magazine