Vrcholnú verziu prvého modelu Air nám Lucid ukázal už v auguste tohto roka, v tom čase však automobilka neuviedla presné parametre vozidla. To sa však s najnovšou tlačovou správou čiastočne mení. Spoločnosť popisuje novinku ako prvý luxusný elektrický superšportový sedan na svete a keď sa pozriete na technické a dynamické parametre, asi nebudete namietať. Presný výkon aj naďalej ostáva záhadou, nakoľko Lucid Motors uvádza „viac ako 1200 hp“ (teda 1217 koní). Vieme však, že elektrické kone bude produkovať až trojica elektromotorov, ktoré budú poháňať všetky kolesá. Jeden elektromotor bude zaobstarávať pohon prednej nápravy, no a zvyšné dva sú spojené do jedného celku a prostredníctvom redukčných planétových prevodov individuálne poháňajú zadné kolesá.

Závidieť by mohol nejeden superšport

Nemenej zaujímavé sú aj dynamické parametre. Lucid Air Sapphire by mal totiž zrýchlenie z nuly na 60 mph (97 km/h) zvládnuť len za 1,89 sekundy a 100 mph (161 km/h) za 3,87 sekundy. To sú nepochybne fascinujúce čísla, ako sa ale hovorí, „papier znesie všetko“ a tak si radšej počkáme na reálny test na trati. A čo maximálna rýchlosť? Tá je taktiež z ríše superšportov, pričom by mala dosiahnuť hodnotu 330 km/h.

Výrobca tiež tvrdí, že komplexný systém vektorovania krútiaceho momentu dvojitej zadnej pohonnej jednotky poskytuje mimoriadnu priľnavosť a schopnosť zatáčať. Vývojové prototypy Air Sapphire vraj navyše zaznamenali na významných pretekárskych tratiach neoficiálne časy na kolo, ktoré sú výrazne rýchlejšie ako mnohé renomované hyperšporty

Air Sapphire bude podľa všetkého skutočným luxusným superšportovým sedanom. Okrem šialenej akcelerácie bude profitovať aj z odpruženia vyladeného na pretekárske okruhy. To dostalo tuhšie predné a zadné pružiny, ako aj silentbloky. Chýbať však nebude ani jedinečné naladenie ABS, kontroly trakcie a stability, elektronického posilňovača riadenia, karbón-keramické brzdy, či spomínaný torque-vectoring. 

Novinka by sa mala začať vyrábať už v prvej polovici budúceho roka, pričom prvé dodávky by k americkým zákazníkom mali doraziť krátko na to. Rozhodne však dovtedy budeme čakať aj na parametre, ako je maximálny krútiaci moment, hmotnosť či dojazd, ktorý je u elektromobilov vždy ostro sledovaný. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov

Zdroj: Lucid Motors