Poďme na to od konca. Ako kdekoľvek inde, aj v Maďarsku je samozrejme nutné kúpiť si diaľničnú známku ešte predtým, ako začnete využívať ich sieť spoplatnených rýchlostných ciest. Výhodou je, že známka je elektronická, takže nemusíte behať po čerpacích staniciach, trafikách či iných obchodoch, ani premýšľať, kam ju nalepiť. Všetko zvládnete mobilom či prostredníctvom klávesnice.

Ak by sa vám predsa len stalo, že na maďarskú diaľnicu odbočíte nechtiac, omylom, prípadne si známku zabudnete kúpiť v predstihu, nie je dôvod na paniku. Tamojší systém vám umožňuje bez postihu kúpiť si známku ešte 60 minút potom, ako ste diaľnicu začali využívať.

To pochopiteľne neznamená, že máte hodinu jazdy zadarmo. Len vám skrátka za chybu či zábudlivosť nehrozí, že sa dopustíte dopravného priestupku.

Župná diaľničná známka

V prípade, že do Maďarska jazdíte pravidelne a využívate len istú časť ich diaľnic, stojí za zváženie nákup takzvanej župnej diaľničnej známky (krajina je rozdelená na 19 samostatných žúp a Budapešť, ktorá má zvláštny štatút – viac detailov nájdete na obrázku nižšie alebo na tomto mieste s ešte väčším rozlíšením).

Červenou sú označené spoplatnené úseky, zelenou rýchlostné cesty a diaľnice bez poplatku. Čierne body ukazujú prvé a posledné miesta, kde môžete v rámci jednej župy využiť takzvanú župnú diaľničnú známku.

Župná diaľničná známka pochopiteľne platí len v rámci jednej konkrétnej župy (vyberiete si ju v elektronickom systéme), respektíve na všetkých jej spoplatnených úsekoch. Obmedzenia v tomto smere neexistujú, takže na jedno vozidlo si môžete kúpiť viacero župných e-známok, pamätajte si ale jeden dôležitý detail: Je síce cenovo výhodnejšia, ale existuje len v ročnej verzii a platí do polnoci 31. januára nasledujúceho roka.

1380 km spoplatnených ciest

Maďarsko rovnako ako aj iné štáty rozdeľuje poplatky jednak podľa automobilových kategórií a zároveň v závislosti na dobe platnosti e-známky.

Trieda D1 sú klasické osobné automobily, maximálne sedemmiestne, s hmotnosťou do 3,5 tony a tiež jazdné súpravy a ich prípojné vozidlá/prívesy. D1Mmotocykle, pričom systém počíta s tým, že práve motorky nie sú využívané celoročne. Preto sú zvlášť pre jednostopové vozidlá určené len 10-dňové alebo mesačné známky. Ak chcete pre motorku celoročnú známku, musíte si kúpiť plnohodnotnú v rámci kategórie D1.

Kategória D2 zahŕňa malé nákladné automobily (zjednodušene povedané dodávky), obytné vozidlá, osem až deväťmiestne mikrobusy alebo „osobné“ autá s homologizáciou podľa triedy N1, pričom ani v tomto prípade hmotnosť vozidla neprekračuje 3500 kg.

B2autobusy, presnejšie povedané všetky vozidlá s viac ako 9 miestami na sedenie (vrátane vodiča) a poslednou tarifnou kategóriou je tzv. U, teda prípojné vozidlá kategórie D2 a B2.

Aj keď Európska únia už schválila použitie dennej diaľničnej známky, v Maďarsku zatiaľ zavedené neboli. V tejto chvíli si preto môžete kúpiť 10-dňovú, mesačnú alebo ročnú e-známku. Prehľadnú tabuľku s cenami nájdete na obrázku, rovno s prepočtom z forintov na eurá.

Ak potrebujete ďalšie detailnejšie informácie, alebo si maďarskú diaľničnú známku chcete rovno kúpiť, môžete tak urobiť napríklad na tejto stránke, ktorá má aj prehľadnú slovenskú mutáciu.