Farbou podčiarknutá filozofia

Pre Mazdu je farba vozidla to, čo mu dáva tú pravú formu a preto sa snažia vyvíjať nové a pútajúce farby, ktoré by zvýraznili vzhľad automobilu a podčiarkli dizajnovú filozofiu Kodo – Soul of Motion. Za touto filozofiou stojí pán Maeda. Hlavným cieľom pri vývoji farby Artisan Red Premium bolo rozšíriť spektrum vnímania červenej farby ľuďmi. Artisan Red Premium patrila k prémiovej špičke farieb napríklad pri predstavení modelu Mazdy6 k 20. výročiu (20th Anniversary Edition) minulý rok. Avšak nebude to jediný model, ktorý sa ňou môže pýšiť.

Artisan Red Premium bola vytvorená dizajnérmi, technikmi a remeselníkmi značky Mazda s cieľom vytvoriť červenú farbu, ktorá sa nachádza vo vyzretom červenom víne na majstrovskej úrovni. Jedinečná farba má zvýrazňovať v prvom rade tvary na ktoré dopadá svetlo, majú dotvárať jemnozrnnú priehľadnú červenú farbu. Takto žiariaca farba s dominantným odtieňom prináša hĺbku a sýtosť vytvarajúcu vysoký kontrast.

Technológia Takuminuri

Táto farba vznikla pomocou inovatívnej technológie Takuminuri („umelecké farbenie“) ako jej ďalšie 3 predchodkyne. Technológia dbá na precízne nanášanie vysokokvalitného laku dojmom, akoby bola ručne nanášaná odborným remeselníkom. Prvá farba vyrobená pomocou tejto technológie vznikla pred 10 rokmi. Bola to práve Soul Red Premium. Červená farba patrí neodmysliteľne k hlavným farbám značky a agresívne zvýrazňuje dynamickosť s delikátnym výrazom filozofie Kodo.

Novo navrhnutá farba sa skladá, ako jej predchodca, z 3 vrstiev:  priehľadnej, priesvitnej lakovej a reflexnej/absorpčnej vrstvy. Nielenže je farba estetická ale je vyrobená s dôrazom na ekológiu. Pri priehľadnej vrstve sa používa vysoko nasýtený pigment, ktorý vytvára pre ľudí najčervenšiu červenú. Absorbčná vrstva je tvorená technológiou zarovnávania hliníkových vločiek v pravidelných intervaloch. Vylepšil sa aj uhľovočierny pigment, ktorý vykresľuje odtieň. Tento výrobný postup sa využil aj pri tretej farbe technológie Takuminuri – Rhodium White Premium. 

color_description_layers

Budúcnosť farby

Za 10 rokov si farbu Soul Red Crystal vybralo na vozidlách značky Mazda až 1/3 jej zákazníkov. Rekordérom je Česko so 44% zastúpením zakúpených automobilov v tejto farbe. Bude tento trend pokračovať a prevezme Artisan Red Premium žezlo?

Zdroj: Mazda