Zlatá éra amerického železa, teda 60. a 70. roky minulého storočia, dali vzniknúť strojom, ako boli Shelby GT500 (1967), Chevrolet Camaro (1969), Dodge Challenger R/T (1970) či rôzne Mustangy, často v špeciálnych edíciách. 

Amerika našťastie nezabúda, takže aj dnes si môžete kúpiť zaujímavé autá, ktoré na vyššie spomínané legendy odkazujú a navyše podobne ako kedysi, ani dnes nešetria na výkone či počte valcov pod prednou kapotou. Poďme sa na ne pozrieť.

Ford Mustang Bullit

Či ste pamätníkom alebo jednoducho vyznávačom starým kultových filmov, Bullitov prípad s legendárnou scénou vám musí byť známy (teda nemusí, ale väčšine z vás, s trochou benzínu v krvi, asi bude). Ford v roku 2019 oprášil tento názov a pripravil edíciu Mustangu, ktorá si ponechala z pôvodnej verzie presne ten istý zelený lak či čierne disky. Pod kapotou ostala 5,0-litrová V8 s výkonom 338 kW, 460 koní, ktorá mala na domácom trhu dokonca 487 koní. S nástupom novej generácie tento model skončil, nepochybujeme ale o tom, že ho Ford čoskoro oživí.

Dodge Challenger T/A

Challenger sa prvýkrát objavil v roku 1969 a jeho úlohou bolo potrápiť Ford Mustang, Mercury Cougar a Pontiac Firebird v triede pony cars. Prvá zvláštna verzia T/A (Trans Am) pochádza z roku 1970. Išlo o homologačný pretekársky špeciál, pričom novodobý nástupca na tento stroj odkazuje okrem iného aj v červeno-čiernym lakovaním s pruhmi a látkovým interiérom. A motory? V8 s objemom 5,7 alebo 6,4 litra, dnes však táto verzia už nie je dostupná, takže si môžete kúpiť už len auto z druhej ruky.

Dodge Charger Daytona

Opäť návrat do minulosti, konkrétne do roku 1969. Daytona z tohto roku bola navrhnutá tak, aby vyhrala NASCAR. Novodobý model na ňu odkazuje bočnými nápismi na zadných blatníkoch a na kapote nájdete písmená HEMI. Moderný nástupca ponúka 6,4-litrový vidlicový osemvalec s maximálnym výkonom 356 kW (485 koní).

Chevrolet Camaro Hot Wheels

Camaro Hot Wheels na starý model z minulosti síce neodkazuje, ale myslíme si, že si zaslúži byť v tomto článku. Presný názov tejto edície je Hot Wheels 50th Anniversary a samozrejme je poctou známemu výrobcovi modelov, ktorého založila spoločnosť Mattel v roku 1968. Tak ako sa niektoré autíčka pre deti stali zberateľskými artiklami, rovnako je to aj v prípade tohto Camara v mierke 1:1.

Equus Bass 770

Tento menej známy model ručne vyrobila automobilka z Detroitu, dala mu meno Bass 770, pričom autori sa nechali inšpirovať dizajnom Camara, Challengeru, Mustangu či Pontiacu GTO zo 70. rokov. V interiéri nechýbajú moderné prvky výbavy a pod prednou kapotou pracuje 6,2-litrový osemvalec s výkonom 477 kW (640 koní). Karoséria auta je vyrobená z hliníka, ale ide o klasiku len štylisticky.

Zdroj: hotcars