Už v budúcom roku uvedie Morgan na trh druhú generáciu novodobého modelu 3 Wheeler. Tá prvá sa predávala takmer desať rokov a svoj účel splnila. Britská manufaktúra v roku 2012 predávala takmer 30 týchto áut týždenne. Teraz však nastal čas ísť ďalej a aj keď sa dizajn novinky zásadne neodkloní od pôvodnej koncepcie, bez radikálnych zmien to nepôjde.

Tou najväčšou je zavrhnutie vzduchom chladeného agregátu V-twin montovaného medzi prednými kolesami, mimo obvyklý motorový priestor. Namiesto neho bude novú trojkolku poháňať kvapalinou chladený radový trojvalec od Fordu, ako však v oficiálnej tlačovej správe Morgan pripomína, pôjde o motor bez turba.

Morgan 3 Wheeler

Pol litra na valec

Viac detailov firma neprezrádza, kolegovia z britského Autocaru však už mali možnosť jazdiť s vývojovým prototypom a vďaka tomu vedia, že by malo ísť o pohonnú jednotku s objemom 1,5 litra. Jej výkon sa má pohybovať niekde okolo 120 až 130 koní, čo by znamenalo, že si novinka v porovnaní s výbehovým modelom celkom polepší. Doterajší vidlicový dvojvalec S&S s objemom 2,0 litra produkoval 83 koní.

Tak ako v prípade súčasného auta i nový 3 Wheeler bude mať poháňané samostatné zadné koleso. Či to bude opäť prostredníctvom päťstupňovej manuálnej prevodovky z Mazdy MX-5, však zatiaľ potvrdiť nemôžeme.

Morgan 3 Wheeler

Ruku v ruke s nový trojvalcom pôjde aj kompletne prepracovaná konštrukcia. Vývojové oddelenia údajne zužitkovalo všetky svoje skúsenosti so stavbou štvorkolesových modelov s hliníkovým šasi a z rovnakého materiálu by mala byť i platforma 3 Wheelera. Práve tá by mala byť zárukou, že sa navzdory väčšiemu a ťažšiemu motoru s chladiacim systémom podarí udržať hmotnosť na hranici 500 kg.

Ešte lepšie je, že auto by malo byť schopné poskytnú viac miesta cestujúcim. Dvojsedadlový interiér má mať ešte o čosi nižšie umiestnenú podlahu a zároveň bude dlhší i širší. Mnoho detailov v kabíne i navonok má byť výrazne inšpirovaných odchádzajúcim strojom, celkový dizajn však bude iný. Morgan hovorí, že sa pri návrhu nechali inšpirovať počiatkami éry prúdových lietadiel. Tak to sme zvedaví... 

Morgan 3 Wheeler

zdroj: Morgan Motor