Britská značka Morgan je známa otvorenými autami s retro dizajnom, ktoré v roku 2011 doplnil model 3-Wheeler s nepárnym počtom kolies. Odkazoval na predchodcov vznikajúcich už pred 1. svetovou vojnou. Vlani vo výrobe skončil, ale nie nadobro. V týchto dňoch totiž automobilka predstavila jeho ďalšiu generáciu pokrstenú Super 3.

Odlišný dizajn i konštrukcia

Trojkolka prešla veľkým množstvom zmien, okrem iného dostal hliníkovú platformu. Panely karosérie sú súčasťou konštrukcie. Navonok pôsobí Morgan o niečo modernejšie, hoci základné rysy zaváňajúce dávnou minulosťou si ponechala. Najzásadnejšou úpravou prešiel motor. Ten už nie je vystavený na obdiv medzi prednými kolesami, ale skrýva sa viac vzadu pod kapotou. 

Výkon 118 koní a hmotnosť 635 kg

Pri pohonnej jednotke sa nezmenilo iba zakomponovanie do celkovej koncepcie, ale tiež jej identita. Dvojlitrový dvojvalcový agregát z motorky je minulosť. Morgan Super 3 má vpredu uložený 1,4-litrový trojvalec Ford, ktorý pochádza z automobilu. Dopĺňa ho päťstupňový manuál z Mazdy MX-5.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Do veľkej miery prekryté je na rozdiel od minulosti aj výfukové potrubie. Modernejší ráz majú disky predných kolies, ale tiež hranaté deflektory nahrádzajúce čelné okno. To isté platí pre dvojmiestny interiér. Nádych minulosti si síce zachoval, no napríklad okrúhle prístroje na palubnej doske sú tvorené displejmi.

Motor dosahuje výkon 87 kW (118 k) a krútiaci moment 150 Nm. Tieto čísla nie sú dnes nič extra, britské vozidlo však váži iba 635 kg. Vďaka tomu zvládne šprint 0-100 km/h v priebehu 7 sekúnd. Najvyššie tempo dosahuje 209 km/h, pri otvorenej trojkolke zameranej na radosť z jazdy však nie je veľmi podstatné. Dôležitejším číslom je cena. Na britskom trhu sa začína na úrovni 41 995 libier, čo je asi 50 300 eur.

Zdroj: Morgan

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov