Consumer Reports je najväčšia americká spotrebiteľská organizácia, ktorá je vďaka nezávislosti a prepracovanej metodike jedným z referenčných zdrojov poznatkov o kvalite produktov dostupných na tamojšom trhu. V jej aktuálnom prieskume spoľahlivosti mohli jednotlivé vozidlá získať od 0 do 100 bodov, pričom väčšina z nich bola ocenená 41 až 60 bodmi.

Na základe čoho sú body prideľované?

Consumer Reports každoročne zbiera od predplatiteľov informácie o problémoch, ktoré mali s vozidlami za posledných 12 mesiacov. V najnovšom prieskume získala údaje o viac ako 300 000 autách modelových rokov 2000 až 2022. V prieskume spoľahlivosti berú do úvahy 17 aspektov, od drobných nepríjemností, ako škrípanie bŕzd či rozbité obloženie interiéru, až po veľké problémy, akými sú pozáručné opravy prevodoviek či problémy so systémami pohonu všetkých kolies. Každý typ chyby je patrične zhodnotený v celkovom skóre a vytvorí bodovanie, ktoré primerane hodnotí spoľahlivosť každého vozidla.

Toyota a Lexus sú na vrchole

Na prvom mieste v rebríčku spoľahlivosti sa medzi značkami umiestnila Toyota. Tá si so 72 bodmi medziročne polepšila z druhého práve na prvú priečku. Za svoje umiestnenie vďačí najmä širokej škále modelov, z ktorých sa takmer všetky umiestnili na popredných miestach alebo získali nadpriemerné hodnotenie. Celkové druhé miesto medzi automobilkami opäť patrí Japoncom, a to dcérskej značke Lexus. Tá sa zároveň stala aj najbezproblémovejšou prémiovou automobilkou, pričom všetky jej modely dosiahli v tomto roku veľmi dobré alebo nadpriemerné výsledky. Provizórne pódium uzatvára BMW, ktoré si medziročne polepšilo až o desať miest. Nasleduje Mazda a prvú päťku uzatvára Honda, čo jasne ukazuje dominanciu japonských značiek. V prvej desiatke najspoľahlivejších značiek sveta dokonca nájdeme až sedem automobiliek práve z Ázie. 

Najspoľahlivejší model? Opäť kraľuje Toyota

Značky máme za sebou, ale čo tak jednotlivé modely? Asi nikoho neprekvapí, že aj tu obsadila prvú priečku Toyota, a to so svojou Corollou Hybrid. Tá získala až 93 bodov a právom jej patrí koruna kráľa. Vodiči týchto áut v prieskume potvrdili vysokú úroveň spoľahlivosti prakticky všetkých hlavných komponentov, vrátane pohonu, zavesenia, karosérie, bŕzd, klimatizácie či elektronických systémov. 

Druhé miesto obsadil terénny Lexus GX s 91 bodmi a zároveň sa stal najspoľahlivejším prémiovým modelom. Jeho majitelia hlásili len občasné problémy so systémami komunikácie a prvkami infotainmentu. Na tretej priečke sa umiestnil Mini Cooper s Toyotou Prius a Mazdou MX-5 na štvrtom a piatom mieste. Za zmienku určite stojí, že Toyota má v prvej desiatke až štyri svoje modely, čo len podtrháva jej silu v otázke spoľahlivosti. 

TOP 10 najspoľahlivejších značiek 2022

1. Toyota
2. Lexus
3. BMW

4. Mazda
5. Honda
6. Audi
7. Subaru
8. Acura
9. Kia
10. Lincoln

TOP 10 najspoľahlivejších modelov 2022

1. Toyota Corolla Hybrid
2. Lexus GX
3. Mini Cooper 

4. Toyota Prius
5. Mazda MX-5
6. Lincoln Corsair 
7. Toyota Corolla
8. Subaru Crosstrek 
9. BMW radu 3
10. Toyota Prius Prime