30-percentná méta by znamenala, že elektrické vozidlá sa etablovali, no nezískali jasnú dominanciu na globálnom automobilovom trhu.

Podľa vnuka zakladateľa Toyoty, ktorý ešte donedávna dlhodobo zastával funkciu CEO, budú väčšinu trhu tvoriť autá s konvenčným spaľovacím motorom, hybridy a vozidlá na vodík. Automobilový gigant sa zjavne nechystá nasledovať viaceré vlády a ekologických aktivistov naprieč svetom, ktorí volajú po čo najskoršom 100% prechode na elektromobily.

Podľa Toyodu by mali zákazníci a nie politici rozhodnúť o tom, aké chcú vozidlá: „Toto rozhodnutie by mali urobiť zákazníci – nie predpisy alebo politika.“

Za konkurenciou nezaostávame

Toyoda sa ohradil aj voči kritike, že Toyota vo vývoji elektromobilov zaostáva za konkurenciou. Je podľa neho správne, že sa automobilka sústreďuje na alternatívne technológie a Toyota je vraj dlhodobo na špici v zavádzaní nových technológií.

Už dnes je jasné, že elektromobily nájdu uplatnenie aspoň u časti zákazníkov vo vyspelom euróspkom priestore. Prechod na elektrické vozidlá však nie je riešením napríklad pre miliardu ľudí na celom svete žijúcich bez elektriny.

„Podľa môjho názoru potrvá ešte veľmi dlho, kým pribudne vo vidieckych oblastiach Afriky, Južnej Ameriky a Ázie dostatočná nabíjacia infraštruktúra,“ vysvetľuje finančný expert Matthias Weik.

Zdroj: Focus.de