Vyhlasuje vojnu autám SUV

Veľké SUV autá sa stávajú čoraz častejšie terčom klimatických aktivistov a kritike čelia aj za to, že zaberajú mnoho priestoru v mestách, prípadne niektorí poukazujú na bezpečnostné riziká, ktoré autá typu SUV na cestách predstavujú pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Európska politička Delli z frakcie Zelených uviedla, že veľké autá sa vraj „dostávajú do kolízií s vyššou pravdepodobnosťou ako menšie autá, s omnoho väčšími závažnými následkami“. Podľa jej slov preto súčasný vodičský preukaz typu B údajne nie je vhodný a postačujúci pre šoférovanie ťažkých SUV vozidiel.

Delli tak v duchu tejto argumentácie prišla s návrhom na zavedenie takzvaného vodičského preukazu B+. Určený by bol pre vozidlá s hmotnosťou nad 1,8 tony. Súčasťou nových pravidiel by mala byť najskôr skúšobná lehota dvoch rokov po získaní klasického Béčka. Až následne by mohli motoristi získať aj rozšírenie vodičské oprávnenie B+. Zároveň by po novom platilo, že ťažké SUV autá by mohli šoférovať len vodiči od 21 rokov.

Ako upozorňuje portál Politico, nová legislatíva by skomplikovala život majiteľom áut, ako sú napríklad Audi Q7, Volvo XC90 či BMW X5. Aby mohli ďalej jazdiť, museli by najskôr požiadať o nový druh vodičského oprávnenia B+. Delli počíta s tým, že by existovali výnimky z nariadenia, napríklad pre záchrannú službu a jej vozidlá.

Zdroj: Politico.eu