Od premiéry Alfy Romeo Milano neprešiel ani týždeň a už má nové označenie. Nepomíname si, kedy naposledy nejaký politik zaútočil na automobilku podobným spôsobom, ale meno talianskeho ministra priemyslu, Adolfa Ursa, je momentálne skloňované vo všetkých svetových jazykoch.

V podstate len pár hodín po predstavení novinky Urso obvinil koncern Stellantis, že porušuje zákon, pretože nový model je pomenovaný po talianskom meste, ale bude sa vyrábať v Poľsku. Tvrdí, že to nie je možné, pretože by išlo o „klamanie spotrebiteľa“. V čom presne? Vraj by si zákazníci mohli myslieť, že auto pochádza z Milána.

Netušíme, či má niekto z vás problém napríklad s tým, že Hyundai nevyrába model Tucson v Arizone v Spojených štátoch, kde leží rovnomenné polmiliónové mesto a namiesto toho zbieha z produkčnej linky v českých Nošovicích. Ale Alfa, respektíve vedenie Stelantisu rozhodlo, že hádka s talianskym ministrom je pod ich úroveň.

Šéf koncernu Carlos Tavares Ursovi najskôr odkázal, že ak by sa Milano vyrábalo v Taliansku, bolo by drahšie o 10 tisíc eur. Tým ale kauza neskončila. Naopak. Automobilka pred pár hodinami oznámila, že „aj keď verí, že pôvodné meno plní všetky zákonné požiadavky, existujú dôležitejšie veci ako názov nového auta“. A z modelu Milano je Junior.

To je vcelku ohromujúca správa, predovšetkým potom s ohľadom na fakt, že talianska vláda, prípadne samotný Urso mali mesiace na protesty proti menu Milano, ktoré Alfa Romeo oznámila so značným predstihom.

Voľba mena Junior bola úplne prirodzená, pretože je významne spojené s históriou značky,“ nechal sa počuť šéf Alfy Romeo, Jean-Philippe Imparato. „Rozhodli sme sa zmeniť názov, aj keď vieme, že to po nás nie je vyžadované, pretože chceme s týmto modelom zachovať pozitívne emócie a vyhnúť sa kontroverzii.“

Nové meno Junior samozrejme nadväzuje na pôvodný model GT 1300 Junior z roku 1966, ktorý sa vo svojej dobe stal bestsellerom. Jeho nový nepriamy nástupca je zároveň prvým elektromobilom značky, ale pod kapotou bude mať aj elektrifikované spaľovacie motory.

zdroj: Stellantis