Nezabudnite sa pozrieť do e-schránky

Niektorým podnikateľom situáciu výrazne uľahčí Finančná správa, ktorá aj tento rok zaslala daňovníkom elektronicky vygenerované predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie minulého roka. Konkrétne ho nájdu v elektronickej schránke na portáli Finančnej správy.

Štát takto rozposlal viac ako 189-tisíc predvyplnených daňových priznaní k dani z motorových vozidiel. Tieto dokumenty obsahujú všetky identifikačné údaje daňovníka, zdaňovacie obdobie, druh daňového priznania aj samotný výpočet dane. Vygenerované boli na základe údajov z posledného platného daňového priznania za obdobie 2021.

Keďže štát vychádzal z minuloročných dát, poriadne si nové priznanie skontrolujete a dajte si pozor na situácie, keď ste si počas roka napríklad kúpili alebo predali auto! Vtedy si musíte pomôcť sami, alebo ešte lepšie – osloviť kvalifikovaného účtovníka. Pomôckou pre kontrolu a doplnenie údajov je aj návod uverejnený v obsahu správy s vygenerovaným daňovým priznaním, dopĺňa Finančná správa.

Viac informácií o dani z motorových vozidiel pre podnikateľov vrátane toho, ako sa počíta ročná sadzba dane, nájdete na webe Finančnej správy.

Foto: cz.depositphotos.com