Nissan nám pred pár dňami prostredníctvom konceptu 20-30 ukázal, ako zhruba bude vyzerať elektrický nástupca Micry postavený na základoch chystaného aliančného Renaultu 5, tým ale smršť batériových konceptov evidentne len začína...

Automobilka súčasne s premiérou štúdie 20-30 oznámila, že pre Európu bude odteraz každý nový model už len elektrický a do roku 2030 chce predstaviť 27 elektrifikovaných sériových modelov, z toho 19 čisto len autá na baterky.

Vieme tiež, že automobilka chystá okrem Micry pre EÚ elektrický crossover, ktorý vzniká ako súčasť projektu nazvaného EV36Zero a bude sa vyrábať v britskom Sunderlande. Netvrdíme, že práve odhalený nový koncept Hyper Urban je práve ono chystané auto, na to nemáme žiadne dôkazy. Predpokladáme ale, že by k nemu mohol mať blízko, pokiaľ ide o dizajn.

Logicky... krídlové dvere, absencia „béčkových“ stĺpikov, obrovské nízkoprofilové pneumatiky, to asi v prípade sériového mestského crossoveru nehrozí, ale silueta, základné tvary alebo aspoň hrany kombinované s trojuholníkovým motívom – to by sme na cestách časom skutočne vidieť mohli.

Nissan v každej druhej vete k Hyper Urbanu spomína ekológiu, udržateľnosť, pozitívny dopad na planétu, životné prostredie a podobné, dnes trochu devalvované slová. O niečo zaujímavejšie ale znie, že jeho elektromobily by mali byť vybavené rozhraním schopným spätne napájať iné batériové autá, alebo dokonca domácnosti v prípade výpadku elektrickej energie (V2H vehicle-to-home a V2G vehicle-to-grid).

Že nemusí ísť o fikciu, podporuje Nissan tvrdením o tom, že toto vozidlo „predstavuje budúce dizajnové a technologické možnosti ponuky elektromobilov“. O akom časovom horizonte výrobca hovorí, presne netušíme. Je ale skoro isté, že nám Japonci s predstavovaním ďalších konceptov prezradia viac.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 5 obrázkov

zdroj: Nissan