Inovatívny vynález vyvinutý na domácej pôde

Zapojení šoféri by uvítali, ak by predné brzdové svetlo ako vynález zo Slovenska zostalo na ich autách. Rovnako tak si ho pochvaľujú chodci, pretože vďaka nemu dokážu ľahšie odhadnúť správanie áut.

Vozidlá, na ktoré už predné brzdové svetlo bolo nainštalované, ho budú môcť ďalej používať, a to vďaka doterajším pozitívnym skúsenostiam. Ministerstvo dopravy už medzičasom začalo predlžovať povolenie pre tieto autá o jeden rok, aby bolo jeho používanie v súlade s legislatívou.

„Z predného brzdového svietidla zelenej farby sa dá odhadnúť správanie daného vozidla, teda, že dané vozidlo brzdí, čo môže byť prospešné pre iných účastníkov cestnej premávky a aj na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky,“ cituje agentúra SITA rezort dopravy.

Zbierajú výsledky pre Brusel

Iniciatívu by mala posúdiť aj Európska únia. Na to je potrebné dokončenie ďalších štúdií, aby mal Brusel dostatok dát vrátane znižovanie počtu nehôd a ekonomických dopadov potenciálne nižšej nehodovosti.

Projekt má podporu aj zo strany ministra vnútra Matúša Šutoja Eštoka, ktorý sa o ňom nedávno vyjadril. Má podľa neho potenciál znižovať počty úmrtí na cestách.

Slovenská polícia vyslovila prednému brzdovému svetlu taktiež podporu. Chce si počkať na výsledky štúdie, aby sa vyjasnilo, v akej miere by sme novinku mohli nasadiť v ostrej premávke na cestách. Otázka, či by sa svetlo potenciálne mohlo stať súčasťou povinnej či dobrovoľnej výbavy áut, tak zostáva nateraz otvorená.

Ak však pozitíva prevládnu nad negatívami, existuje pomerne veľká šanca, že nápad prejde zodpovednými európskymi úradmi, ktoré sú o ňom priebežne informované a postupne bude schválený do prevádzky. V takom prípade by sme si na poli znižovania dopravných nehôd v EÚ urobili vďaka nápadu z Čadce skvelé renomé.

Zdroj: SITA – Pozri.sk