Predĺženie R1 by vraj mohli začať stavať budúci rok

„Verím, že po získaní všetkých potrebných povolení už nič nebude brániť tomu, aby sa výstavba tohto mimoriadne dôležitého úseku mohla začať už budúci rok. Je to jeden z najdôležitejších dopravných projektov štátu v našom regióne,“ hovorí viceprimátor mesta Banská Bystrica Jakub Gajdošík s tým, že opätovné vyhodnocovanie ponúk, ktoré oznámila NDS, ho zarazilo.

Nový úsek bude mať zhruba tri kilometre a postaviť ho majú za necelých 90 miliónov eur. Ak všetko pôjde hladko, nasledovať bude podpis zmluvy s úspešným uchádzačom. Ten totiž „ponúkol najnižšiu celkovú cenu, ktorú verejný obstarávateľ určil ako kritérium na vyhodnotenie ponúk,“ cituje agentúra SITA z vestníka verejného obstarávania.

Hoci NDS pôvodne za pôsobenia prechádzajúceho manažmentu vylúčila práve najlacnejšiu ponuku zo súťaže, Úrad pre verejné obstarávanie mal na vec iný názor a rozhodol, že konzorcium Doprastav a Metrostav sa do súťaže vráti s tým, že bude potrebné ju celú vyhodnotiť nanovo.

Následne prišlo rozhodnutie diaľničiarov, podľa ktorého bude novú diaľnicu stavať práve spomínané konzorcium. Medzičašom prišiel Vladimír Jacko o miesto šéfa NDS, dôvodom malo byť práve manažérske zlyhanie v súvislosti s týmto projektom nového úseku R1ky.

Zdroj: SITA, mybystrica.sme.sk / foto: Bystricoviny.sk