Autom do Švajčiarska s elektronickou diaľničnou známkou

Hneď v minulý piatok – teda v prvý deň predaja – počet motoristov, ktorí si digitálnu diaľničnú známku pre Švajčiarsko na rok 2024 kúpili, pokoril hranicu 100-tisíc. Niektorí dokonca očividne čakali na prvú možnú príležitosť a známku si kúpili rovno ani nie hodinu po polnoci – do prvej hodiny ráno bolo takto predaných 2 500 známok.

Aj na oficiálnom webovom portáli, kde sa švajčiarska dialničná známka predáva, stojí 40 frankov, čo je v prepočte zhruba 42 eur. Čo sa týka švajčiarskych diaľnic, internetový nákup známky nie je úplná novinka – starú diaľničnú pre rok 2023 ste si mohli kúpiť online formou od augusta tohto roka. Vtedy však už mnohí motoristi mali známku zakúpenú.

Zaujímavosťou je, že známka vo Švajčiarsku vychádza menej ako 365-dňová, resp. ročná známka na Slovensku. U nás stojí 60 eur. Raritou v tomto smere zostáva Nemecko – krajina s hustou diaľničnou sieťou nepredáva bežným motoristom diaľničné známky ani od nich nevyberá diaľničné mýto. Najviac však zaplatíte za ročnú známku v tretej spomedzi nemecky hovoriacich krajín: 96,40 eura stojí v Rakúsku.

Na rozdiel od Švajčiarska sme mali na Slovensku zavedenú elektronickú diaľničnú omnoho skôr a s lepením známok na čelné sklo sme úplne skoncovali.

Zdroj: 20Minuten.ch / foto: cz.depositphotos.com