Pozor, niekedy sa oplatí viac ročná župná známka

Jednodňovú diaľničnú známku pre Maďarsko si budete môcť kúpiť od pondelka 1. apríla. Podobne ako v prípade Slovenska bude jej platnosť obmedzená na konkrétny kalendárny deň. Ak si ju teda kúpite s platnosťou na pondelok 1. apríla až o 23:50, už od polnoci budete potrebovať ďalšiu diaľničnú známku, pretože tá prvá vám nebude platiť.

Motoristom zároveň odporúčame zvážiť kúpu takzvanej župnej známky, napríklad Győr-Moson-Sopron. Na celý rok stojí 6 660 maďarských forintov, teda v prepočte necelých 17 eur. Pokiaľ sa nechystáte prechádzať celou krajinou, pre mnohých motoristov je táto známka postačujúca a ušetriť môžete veľa peňazí.

Už pri kúpe dvoch (!) jednodňových diaľničných známok sa viac oplatí ročná župná známka. Samozrejme za predpokladu, že pokryje potreby vašej cesty.

V Rakúsku stojí jednodňová diaľničná známka 8,60 eura. V Česku za takúto známku zaplatíte zhruba 8 eur, resp. 200 českých korún. V SR bude stáť 5,40 eura.

Pripomeňme, že na Slovensku zavedenie novej diaľničnej známky mešká oproti pôvodným odhadom. Dostupná má byť až v druhej polovici roka. Dôvodom je omeškanie legislatívneho procesu.

Zdroj: dailynewshungary.com / foto: cz.depositphotos.com