"Vozidlá sú nasadené v reálnej prevádzke. Ide o dva kusy vozidiel Škoda Kodiaq," uviedlo ministerstva vnútra v stanovisku pre Topspeed.sk. Konkrétne sú to Škody Kodiaq 2.0 TSI 4x4 DSG Style. Tlačový odbor už v skoršej tlačovej správe uviedol, že automobily budú využívať Krajské riaditeľstvá PZ v Bratislave a Nitre.

„Uvádzame do praxe pilotný projekt, ktorého zámerom je, aby tieto vozidlá spolu s vyškolenou a skúsenou posádkou policajtov boli využívané počas hliadkovej služby pri preverovaní náročnejších udalostí, kde takéto vozidlo a posádka dokáže poskytnúť potrebnú podporu klasickej policajnej hliadke," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Autá budú tiež používané napríklad pri pátracích akciách, ale aj pri prvotnom riešení mimoriadnych udalostí, ako je napriklad útok aktívneho strelca na miesta s vysokou koncentráciou osôb, pri komplikovaných dopravných nehodách s vyšším počtom zranených, živelných pohromách, haváriách či požiaroch.

Dve nové autá dostali špeciálnu nadštandardnú výbavu s množstvom profesionálneho vybavenia.  

Prídu stovky nových áut

Štát v najbližšom období policajtom zabezpečí veľa nových vozidiel, mnohé z nich budú plug-in hybridy. Z ministerstva sme dostali nasledovný zoznam: 400ks Toyota RAV4 PHEV, 120ks BMW X3 PHEV, 30ks KIA Sportage PHEV, 100ks KIA Cee´d SW, 57ks KIA Sportage PHEV, 33ks Škoda Octavia PHEV, 14ks KIA Sportage, 50ks KIA Cee´d SW, 83ks Škoda Enyaq, 15ks Toyota Land Cruiser.

Je tak vysoko pravdepodobné, že už čoskoro sa stretnete na cestách aj s autami v novom dizajne, ktoré budú policajti používať na meranie vysokej rýchlosti s použitím radarov.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že nebude investovať do "premaľovania" existujúcich áut, takže tie zostanú v podobnom vizuálnom prevedení.

"Nový dizajn vozidiel Policajného zboru bude využívaný výhradne na nových vozidlách, vozidlá so starým dizajnom budú používané do času, kým to ich technický stav umožní a následne budú vyradené," spresnilo ministerstvo.

Zdroj: Ministerstvo vnútra