Je to komplikované, odkazujú úradníci

Za ich zrušenie bojoval národniar Andrej Danko ešte v roku 2016. Radary sa stávajú večnou témou celospoločenskej diskusie na Slovensku. Ešte nikdy však nebol štát tak blízko k ich reálnemu zakúpeniu a inštalácii. Deje sa tak práve v čase, keď sa čochvíľa počíta s (predpokladaným) nástupom novej vlády Smeru, Hlasu a SNS. Aktuálny názor vznikajúcej koalície na tému ešte nepoznáme.

Verejné obstarávanie na radary beží, ponuky na dodanie 279 stacionárnych radarov a analytických kamier je možné zasielať do 20. októbra 2023, teda do budúceho týždňa. Pôvodne bol stanovený termín 9. október. Následne sa začne vyhodnocovanie ponúk.

Projekt má stáť takmer 73 miliónov eur, čiastočne ho zaplatíme z európskych peňazí, konkrétne z takzvaného plánu obnovy. "V tejto chvíli registruje Ministerstvo vnútra SR približne 50 záujemcov o zákazku," uviedol rezort v stanovisku pre agentúru TASR. Štát sa rozhodol prísť s dlhšou lehotou na predkladanie ponúk, aby mali spoločnosti dostatok častu na oboznámenie sa s projektom a obstarávaním. Úradníci to odôvodňujú aj tým, že nové radary sú komplexnou, zložitou iniciatívou pozastávajúcou z rozličných vzájomne prepojených plnení.

Už do takzvaných prípravnych trhových konzultácií, ktoré prebehli ešte pred samotným verejným tendrom, sa zapojilo zhruba 20 uchádzačov. 

Zdroj: TASR