Univerzálny zákaz vjazdu s výnimkami

Výnimka na vjazd do centra Viedne sa má týkať len obyvateľov, zrejme aj krátkodobých návštevníkov napríklad v rámci verejných gáraží, tamojších podnikov, vozidiel verejných služieb či napríklad taxíkov.

Nepovolené vstupy majú kontrolovať automatickou formou kamery umiestnené na vstupe do obmedzených zón. Za porušenie zákazu vjazdu by hrozili pokuty.

Aby sa takéto pravidlá stali realitou, musia najskôr Rakúšania zmeniť legislatívu. To malo byť pôvodne aj v pláne, no napokon sa úprava zákonov zadrhla. Federálna vláda za to čelí kritike. Zmena legislatívy má podporu viacerých miest v Rakúsku, ako sú Viedeň, Linz, St. Pölten či napríklad Leoben.

Regulácia áut inšpirovaná Talianskom

Združenie miest Rakúska navyše dlhodobo apeluje, že chcú zaviesť kontrolovaný a regulovaný vjazd áut do miest na základe inšpirácie z Talianska, kde už takýto systém funguje, informuje Heute.at

Odborná štúdia ukázala, že uplatnenie zákazu vjazdu do centra by prinieslo citeľný úbytok áut. Konkrétne sa počíta s tým, že do centra Viedne by denne vstúpilo o 15 700 vozidiel menej, ako je tomu dnes. Obsadenosť parkovacích miest by sa v regulovanej zóne podľa odhadov znížila zhruba o štvrtinu.

To by vraj vytvorilo priestor na potenciálne ekologické opatrenia a zároveň by za ideálneho scenára došlo k odľahčeniu dopravy, takže vodiči by strávili menej času v zápchach.

Zdroj: Heute.at / foto: cz.depositphotos.com