Ázia má najdlhšiu rýchlu cestu sveta cez púšť

Diaľnica vedúca z Pekingu, ktorá spája šesť provincií a regiónov, je v súčasnosti už kompletne sprístupnená motoristom. Stalo sa tak po dokončení troch posledných úsekov, ktoré vedú cez púšť Gobi.

Obrovská diaľnica umožňuje vodičom v Číne cestovať priamo z Pekingu do Urumči, hlavného mesta provincie Sin-ťiang. Stačí na to „iba“ odšoférovať 2 540 kilometrov. Nová diaľnica ušetrí vodičom až 1 300 km (!) v porovnaní s inými alternatívnymi trasami, ktoré boli predtým pred vodičov dostupné.

Vláda očakáva, že nová cesta má stimulovať ekonomiku predovšetkým v oblasti Sin-ťiang, kde staroveká obchodná cesta Hodvábna cesta spájala Čínu s Blízkym východom.

Diaľničný projekt má podľa expertov napomôcť pri znižovaní geografických nevýhod, ktoré dlho brzdili rozvoj západnej Číny, a stavia región do popredia ekonomického rozvoja.

Hoci väčšina Slovákov sa po novej najdlhšej diaľnici sveta pravdepodobne nikdy neprevezie, nová cestná komunikácia je dôkazom, že Čína si dáva záležať na tom, aby rýchlym tempom budovala a vylepšova cestnú infraštruktúru. Od roku 2012 v krajine otvorili zhruba 41 000 kilometrov rýchlych ciest.

Zdroj/foto: Focus.de, express.co.uk